Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  28. studenoga 2020.

 

Garevacko groblje

1. kolovoza 2009.
Garevacko groblje je otvoreno u drugoj polovici 17. st. ili u prvoj polovici 18. st.

Spomenik na Garevackom grobljuO Garevačkom groblju, njegovom nastanku i povijesti nije sačuvan niti jedan pisani dokument. Ipak se sa priličnom sigurnošću može reći da je Garevačko groblje veoma staro. Dvije činjenice govore tome u prilog.

Na Garevačkom groblju se do nedavno mogao vidjeti jedan ili drugi odbačeni kameni nadgrobni spomenik koji je na sebi imao simbole koji po stilu i načinu izrade potječu iz druge polovice 17. stoljeća ili s početka 18. st. Na jednom od njih je stajala godina iz prve polovice 18. stoljeća.

Od davnih vremena do danas se na Garevačkom groblju slavi sv. Misa na blagdan sv. Ilije, zaštitnika Spomenik na grobljuBosne kome je bila posvećena kamena crkva u „ubavom polju“ pored rijeke Bosne, između Modriče i Garevca, koju je srušila rijeka Bosna god. 1663. Kada su modrički franjevci pred turskim zulumom god. 1686. god izveli iz ovoga kraja nekoliko tisuća katolika u Slavoniju, ono malo raspršenog katoličkog puka sastajao se na Ilinu na Garevačkom groblju na slavljenje sv. Mise.

Na Garevačkom groblju su pokopana dvojica svećenika franjevaca koji su u Garevcu bili kapelani: fra Ilija Živković (+ 26.01.1834.)* i fra Grgo Benković (+ 26.12.1842.)**.

Zvonik i kapelanPosljednjih nekoliko desetljeća na groblju je bila drvena kapela, uz nju je na drvenom zvoniku visilo zvono koje je godinama pozivalo mještane na molitvu i slavljenje svetih tajna naše vjere, a često je njegova zvonjava obranila selo od leda i groma. Prije ratnih stradanja podignut je novi betonski zvonik i kapelica. Zvonik je srušen, a krovište kapelice oštećeno.

Krovište kapelice je popravio župnik Matanović, a župnik Brajinović je podigao novi metalni zvonik.

 

________________

* Fra Ilija Živković, rođen je Kostrču, župa Tolisa, 10.07.1801. Osnovnu školu završio je u Kraljevoj Sutjesci, filozofiju u Ugarskoj, a teologiju u Italiji. Poslije svećeničkog ređenja imenovan je god. 1831. kapelanom u Garevu. Nakon petnaestodnevne teške groznice umro je 26.01.1834. i pokopan je na garevačkom groblju.

** Fra Grgo Benković, rodio se u Ugljari, župa Tolisa, 11.02.1811. Osnovnu je školu završio u Kraljevoj Sutjesci. God. 1834. poglavari ga šalju na studij u Italiju. Poslilje tri godine vraća se u Provinciju zbog bolesti. Studij je nastavio u Kraljevoj Sutjesci. Bio je kapelan u Tolisi u Garevu. Umro je 26.12.1842. Pokopan je na garevačkom groblju.