Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  28. studenoga 2020.

 

Pučka škola u Garevcu

8. svibnja 2008.
Zgrada Pučke škole u Garevcu dovršena je 14. svibnja 1882. godine.

Za vrijeme turske strahovlade je u Bosni javno podučavanje u čitanju i pisanju preko 400 godina bilo najstrože zabranjeno. Bosanski katolik koji je želio naučiti čitati i pisati mogao je to postići samo u samostanu. (J. Jelenić, Kultura i bosanski franjevci II.). Prvu pučku školu u bosanskoj Posavini otvorio je fra Ilija Starčević god. 1823. u Tolisi.

Provincijal fra Andrija Kujundžić u svome izvještaju, sastavljenom u Kreševu u siječnju 1853., pod točkom „Mjesta gdje bi se škole imale podignuti“ spominje i mjesto Garevo. Ipak se do ostvarenja te zamisli moralo čekati skoro 30 godina.

U pismu od 24. srpnja 1882., koga su Garevljani Šimmun Marić, Anto Anđelić, Ilija Jurošević i Marko Martinović, uputili nadbiskupu Stadleru, stoji: „Mi smo se kao slijepi i nerazmuni potrudili da sagradimo učionu da bar naši mlađi ne budu onakvi kao mi slipi...“

U svome pismu od 26. svibnja 1884., adresiranom na Vrhbosanski ordinarijat, garevački župnik fra Mato Baotić piše da je školska zgrada u Garevu dovršena 14. svibnja 1882. On je želio da se škola sagradi u blizini crkve (kod Perića-kuća) kako bi mladež mogla svako jutro dolaziti na svetu misu. Ali, „surovi i nemarni žitelji“, tako piše župnik Baotić „privoliše školsku zgradu nasred sela podići što je udaljena od župskog stana jedan sat hoda.“

 

Zgrada pučke škole danas

Nakon što je školska zgrada bila dovršena, garevački žitelji su se pogodili sa učiteljem Martinom Gregorovićem da im podučava djecu. A kako Garevljani nisu na vrijeme podmirivali svoje dugovanje svome seoskom učitelju, morala je intervenirati kotorska vlada.

Zgrada garevačke pučke teško su devastirali srpski esktremisti za vrijeme rata god. 1992. Godinama je stojala „nasred sela“ obrdana, bez vrata i prozora, poput neke aveti i čekla bolja vremena.

U ljeto 2008. god. školska zgrada je zalaganjem Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" temeljito obnovljena.

Garevac_skola