Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  16. listopada 2021.

 

Čardak: Blagoslov zvona

31. srpnja 2008.
Na spomendan Sv. Joakima i Ane, 26. srpnja vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić blagoslovio je u Čardaku četiri nova zvona.

Cardak_zupna crkvaNa spomendan sv. Joakima i Ane, roditelja Blažene Djevice Marije, 26. srpnja župa Čardak doživjela je nesvakidašnju svečanost. Toga je dana vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić, uz koncelebraciju desetak svećenika predslavio Misno slavlje i blagoslovio četiri nova zvona. Ujedno je to bila prigoda za župno sijelo koje se već treću godinu organizira u ovom mjestu. Pod Misom su svoju 50 godina dugu bračnu vjernost pred oltarom potvrdili obiteljski par Bičvić: Anto i Ruža r. Pandurević.

Pozdravljajući kardinala Puljića, svećenike i nazočne vjernike kojih je bilo više od tisuću, čardački župnik vlč. Boris Salapić izrazio je radost što je ova župa napokon dočekala da dobije četiri nova zvona. “Glas ovih zvona pozivat će nas na liturgijske sastanke i upućivati na važnije događaje u životu župe: kako radosne, tako i one žalosne. Ona su svjedočanstvo naše opredijeljenosti ići za Kristom i zauzetosti na ponovnom oživljavanju ovih prostora”, rekao je vlč. Salapić i podsjetio da je ovo već treća godina kako se organizira župno sijelo. “Ovo je prigoda za sastati se, družiti, razgovarati i Boga slaviti. Neka Gospodin blagoslovi današnji dan i udijeli nam svoju milost kako bismo se istinski mogli radovati”, poručio je župnik.

 

Prenosite ljubav na svoju djecu

 

U prigodnoj propovijedi Vrhbosanski nadbiskup je podsjećajući na proslavu spomendana sv. Joakima i Ane, u prvi plan stavio svetost braka i obitelji. “Uvijek je bitno isticati svetost bračne zajednice i to prenositi na mlade. To je zadaća roditelja i cijele zajednice. Valja govoriti i pokazati da se ne može samo od uživanja živjeti. To nije ljubav. Mjerilo prave ljubavi jest pitanje koliko je tko spreman na žrtvu”, naglasio je Kardinal i dodao, “Moramo se oduprijeti mentalitetu koji ruši naravni zakon. Božji zakon ne ovisi o broju ruku u parlamentu.” Potom se kardinal Puljić osvrnuo na jubilej 50 godina braka, kazujući da “učiti ljubiti jest životna škola”, koju su Anto i Ruža u životu položili. Zatim je pogled svratio na čardačko župno sijelo. “Župno sijelo jest za podsjetiti se gdje je vaše sjedište”, rekao je Kardinal te završavajući homiliju kazao, “nije važno gdje živiš, ali ne zaboravi svoje korijene. Voli ovaj kraj i tu ljubav prenesi na djecu da i ona s radošću pričaju o ovom kraju: o ovim poljima, kućama, paljevinama - kakve god da su, naše su”.

 

Blagoslov zvona

 

Nakon propovijedi uslijedio je blagoslov zvona. Poslije izrečene blagoslovne molitve, kađenje i škropljenja, Vrhbosanski nadbiskup je udarcem čekićem označio da su zvona spreman za uporabu u crkvi. Prethodno je župnik Salapić pročitao tko su kumovi zvona. Prema njegovim riječima kum prvog zvona koje je teško 745 kg i na kojem stoji molitveni natpis: “Sv. Ilija, moli za nas!” jest gosp. Stjepan (Filipa) Paradžik. Drugom zvonu, teškom 550 kg, a na kojem zaziv: “Gospo žalosna, moli za nas!” kumovao je gosp. Goran (Ante) Jurić. Treće zvono koje nosi molitveni natpis: “Sv. Josipe, moli za nas!” a teško je 380 kg dar je svih dobročinitelja župe. Četvrto, zvono od 50 kg s natpisom: “Sv. Ante, moli za nas!” dar je gosp. Antuna Petrića.

Poslije obnove bračnih zavjeta koje su pred Kardinalom izrekli Anto i Ruža Bičvić, župnik je u znak zahvale kumovima zvona uručio prigodni dar: pletaru domaće rakije.

Na koncu Mise župljani su kardinalu Puljiću darovali vezeni jastuk rad vrijednih ruku žena iz Kornice i domaću čardačku rakiju. Na Misi je pjevao zbor mladih Samo Filia iz župe Zagreb - Podsused, čiji su članovi porijeklom iz Čardaka.

 

Župno sijelo

 

Nakon Euharistijskog uslijedilo je slavlje oko obiteljskog stola koje su organizirali sami župljani. Uz obilat ručak, dobru glazbu u kojoj su prevladavali zvuci izvorne melodije ovog kraja, Čardačani su se nastavili družiti i prisjećati kako je to nekada bilo. Ovom prigodom su prikupljani novčani prilozi za nastavak obnove crkve te podizanje i elektifikaciju zvona.

Pozdravljajući okupljeni narod ispod šatora Kardinal je u odlasku pozvao sve da se prisjete predstojećih općinskih izbora koji će biti u listopadu i izvrše svoju građansku dužnosti i daju svoj glas. “Bez našeg glasovanja neki nas žele prekrižiti. Ne dajmo se žive u zemlju zatrpati”, poručio je Vrhbosanski nadbiskup. Ugodno druženje nastavljeno je do večeri.

Tri zvona za župnu crkvu izlivena su 28. rujna 2007. u Innsbrucku, u ljevaonici “Grassmayr”, a dopremljena u župu 14. studenog 2007. Četvrto zvono nastalo je u Slavonskom Brodu, u “Đuri Đakoviću”, a preuzeto je 19. studenog 2007.

 

J.V. (Katolički tjednik, 03.08.2008.)