Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  13. kolovoza 2022.

 

Garevački glazbenik

27. kolovoza 2008.
posjetili smo vlč. Marka Stanušića, profesora glazbe i dirigenta

stanusic_markoOvih smo dana imali priliku posjetiti garevačkog svećenika vlč. Marka Stanušića u Vrhbosankoj bogosloviji u Sarajevu i s njih porazgovarati o njegovom svećeničkom i glazbenom djelovanju. Vlč. Marko predaje liturgijsku glazbu na Bogosloviji, obnaša službu regens chori sarajevske katedrale, vodi katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“ i bogoslovski zbor „Stjepan Hadrović“. Od 1997. do 2004. vodi Internat pri Katoličkom školskom centru „Sv. Josip“ u Sarajevu, te u gimnaziji predaje glazbenu kulturu. Član je Odbora za promicanje liturgijskog pjevanja u Vrhbosanskoj nadbiskupiji i Liturgijskog vijeća Biskupske konferencije BiH. Glavni je urednik glasila Magnificat, časopisa za liturgijsku glazbu Vrhbosanske nadbiskupije. Spisateljske radove iz područja crkveno-liturgijske glazbe objavljuje u časopisima Sv. Cecilija, Katolički tjednik, Svjetlo riječi, Gorući grm i Magnificat. Još kao bogoslov 1984. god. Priredio je pjesmaricu za druženje Pjesmom kroz život, a dopunjeno i prošireno izdanje objavljeno je 2004. god. Pjesmaricu za mješovite zborove i soliste Laudate Dominum priredio je 1997. god. Zbirku preludija prikladnih za liturgiju Skladbe za orgulje Skladbe za orgulje priredio je i izdao 2007. god.

Kao orguljaš istakao se najprije u sjemenišnoj, a kasnije u bogoslovskoj zajednici i katedrali. Aktivno je sudjelovao na koncertima koje je osamdesetih godina organizirala Vrhbosanska bogoslovija, posebice za blagdan Sv. Cecilije kao i drugim svečanim prigodama. Svoj prvi samostalni kolaudacioni koncert na orguljama imao je 1983. god. u Zavidovićima. Kao orguljaš nastupao je u Sarajevu i drugim mjestima diljem BiH, a održao je i nekoliko koncerata u Njemačkoj. Od 1996.-1998. orguljaš je mješovitog zbora Hrvatskog kulturnog društva Napredak „Trebević“.

Kao dirigent katedralnog mješovitog zbora „Josip Stadler“ održao je brojne koncerte u domovini i inozemstvu, te snimio 6 albuma: uskrsnu kazetu i CD Aleluja (1998.), božićni CD i kazetu Radujte se narodi (1998.), marijanski CD Ave Maria (1999.), CD Laudate Dominum (2006.), CD Muka po Mateju i Ivanu (2007.) i CD Muka po Marku i Luki (2007.).

Sa zborom srednjoškolaca2000. god. snimio je CDi kazetu Svi smo, Bože, djeca tvoja, a 2001. god. CD internatskog zbora Wings of love.

S bogoslovskim zborom „Stjepan Hadrović“ 2007. god. snimio je adventski CD Padaj s neba. Te iste godine snimio je izdao CD Skladbe za orgulje, a ove godine CD Pjevajte Gospodinu pjesmu novu.

Skladao je i harmonizirao veći broj skladbi: Pučka misa, Misa brevi (za mješoviti zbor i orgulje) preko 30 pripjevnih psalama, nekoliko moteta, 15 himana… U pripremi je monografija o orguljama u Bosni i Hercegovini, pjesmarica za muške zborove, kao i zbirka vlastitih skladbi.