Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  15. kolovoza 2022.

 

Predstavljena knjiga "Burića štala" i web-stranica "Garevac.net"

16. rujna 2008.
Velika Gorica, nedjelja, 14. rujna 2008., 20,00 sati

Na blagdan uzvišenja Sv. Križa u nedjelju navečer, 14. rujna u župnom centru „Nazaret“ u Velikoj Gorici predstavljena je knjiga vlč. Vlade Jagustina „Burića štala“ i naša internetska stranica „Garevac.net“. Predstavljanju su nazočili Garevljani koji žive na području grada Velike Goricei i u okolici, njihovi prijatelji, te nekolicina iz susjednih sela Garevca.

Predstavljanju se odazvao domaći župnik vlč. Vlado Razum i časne sestre iz obližnjeg samostana.

O nastanku knjige i dokumentima koji su poslužili auktoru u pisanju knjige „Burića štala“ govorio je svećenik Anto Burić, ujak vlč. Vlade. U svoje zanimljivo izlaganje znalački je unio zgode i doživljaje iz svoga ranog djetinjstva i susreta sa žiteljima Garevca. Posjetitelje su zanimale pojedinosti tragedije Burića štale pa su mu postavljali različita pitanja, na što je vlč. Anto znalački i s mnogo podataka potkrijepljeno odgovarao. Potom se svećenik Marko Cvitkušić kratko osvrnuo na pojedina poglavlja knjige, naglasivši su 224 Garevljanina iz te štale mučki ubijena, a onda je nabrojio koliko je iz koje obitelji poslano u smrt. Po obiteljima to izgleda ovako: Cvitkušić 21 muškarac, - Marić 14, - Bajić, Stanić i Stanušić 13, - Gagulić, Tokić i Zelić 11, - Perković 8, Marković, Radonjić i Jagustin 7, - Ikač, Ravnjak i Šerić 4, - Križić, Mikulić i Perić 4, - Grgić, Juroš, Lukač i Pavić 3, - Domazet, Ilić, Ivušić, Lončar, Perak, Rokić, Zrakić 2, - Dubravac, Ivakić, Jović, Kovač, Mašić, Matošević, Popić, Spajić i Šinko 1.

Iz ostalih sela, koji su bili zatvoreni u štali, ubijena su ukupno 244 muškarca, 33 su puštena na slobodu, a petorica su uspjela pobjeći.

Svećenik Cvitkušić se potom osvrnuo na sadržaj garevačke internetske stranice Garevac.net i na pojedine njezine rubrike. Rekao je da je razlog pokretanja stranice bila želja „svojim sumještanima, raspršenima diljem svijeta, približiti vjeru, kulturu i ljepotu života garevačkog podneblja, Posavine, ali i cijele Bosne. Stranica želi biti mjesto susreta svih generacija Garevljana i svih ljudi dobre volje.“ Webmasteri, braća Trpimir i Tomislav Alajbeg su profesionalno, znalački i korektno uradili svoj posao, cijelo vrijeme izrade stranice bili su otvoreni za svaku želji i ideju.

Razgovor o knjizi i internetskoj stranici nastavljen je poslije prestavljanja na katu župnog centra uz prigodni domjenak koga su servirali Garevljani Vlado Spajić i njegova sestra Ana.