Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  28. studenoga 2020.

 

Hrvatski katolički radio o predstavljanju

16. rujna 2008.
Izvještaj Trpimira Alajbega za Hrvatski katolički radio o predstavljanju knjige "Burića štala" i web-stranice "Garevac.net"

Burića štala – naziv je knjige svećenika Vlade Jagustina predstavljenje jučer u dvorani župnog centra velikogoričke župe Naviještenja BDM. Knjiga je rezultat znanstvenog istraživanja o pokolju više od pet stotina golorukih mještana bosanskoposavskog sela Garevca i okolnih mjesta, koje je u tri noći, od 25. do 28. svibnja 1945. likvidirala partizanska postrojba iz Braničeva u Srbiji. Istražujući vrela i dokumente, očevidac tog događaja svećenik Anto Burić, dao je velik doprinos da se činjenice o pokolju znanstveno dokumentiraju. Govoreći o sadržaju knjige, prezbiter Burić je naglasio da je motiv za istraživanje bio razotkriti, koliko god  je to moguće, tajnu koja je obavijala taj tragični događaj više od 60 godina.

Knjiga na gotovo 300 stranica, uz popis puštenih i pobjeglih sa stratišta, obuhvaća i podatke i kratke biografije o u Burića štali stradalim Garevljanima i ljudima iz okolnih sela. Kao poseban prilog u njoj se nalazi i prisjećanje suvremenika tih događanja Ante Burića te kopija župnih matica nestalih Garevljana.

Nakon knjige predstavljena je i garevačka internetska stranica. O sadržaju je govorio don Marko Cvitkušić, rodom iz Garevca. Uz povijesne podatke o župi Garevac koji uključuju i župne matice iz 18. stoljeća, na adresi www.garevac.net nalaze se i podatci o župama bosansko posavskih dekanata, razmišljanja uz nedjelje i blagdane, te aktualna događanja.

Povod pokretanja www. garevac. net jest želja da svojim sumještanima raspršenima diljem svijeta i svima ljudima dobre volje, približimo vjeru, kulturu i ljepotu života garevačkog podneblja, Posavine, ali i cijele Bosne, zaključio je Marko Cvitkušić.

 

Hrvatski katolički radio, ponedjeljak, 15.09.2008./Iz života Crkve/, 15,45 sati