Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  1. prosinca 2020.

 

"Obljetnica u sjeni križa"

24. rujna 2008.
Stota obljetnica dolaska sestara Služavki Maloga Isusa u Čardak

Doloroza - proslavaStota obljetnica dolaska sestara Služavki Malog Isusa u Čardak u Bosanskoj Posavini proslavljena je u subotu, 20. rujna pod geslom „Doloroza“ 1908-2008 obljetnica u sjeni križa“. Slavio se ujedno i blagdan Žalosne Gospe, patrona istoimene župe koja je ove godine u znaku proslave 45. obljetnice osnivanja župe. Euharistijsko slavlje uz domaćeg župnika Borisa Salapića i dvadesetak svećenika iz okolnim mjesta predvodio je kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski. Slavlje je pjevanjem uzveličao zbor župe Gromiljak kod Kiseljaka. Među više od tisuću vjernika na slavlju je bilo prisutne osamdesetak sestara kao i predstavnici državne i mjesne vlasti.

Program proslave započeo je molitvom i paljenjem svijeća na sestrinskom groblju, a potom su sestre došle u crkvu gdje je prije mise slikovito prikazana stoljetna povijest njihove Družbe u tom mjestu.

Ohrabrivši vjernike kardinal Puljić u svojoj je propovijedi naglasio da je to trenutak posebne zahvale Gospodinu za stogodišnju prisutnost sestara u tom kraju kao i za sve dobro i lijepo što su svojim radom ostvarile. „Obljetnica u sjeni križa“ geslo je ove proslave, koje nam poručuje da ne plačemo nad svojim proživljenim patnjama, bolima i mukama nego da u sjeni križa, poput Marije, Žalosne Gospe budemo postojani, vjerujemo u pobjedu dobra i u život vječni te otkrivamo snagu i idemo dalje“ poručio je kardinal.

Provincijalna glavarica Marina Piljić u pozdravnom je govoru predstavila životni hod njihove Družbe kroz tri značajna vremenska razdoblja koja su snažno obilježila njezinu postojanost u tom mjestu. Iako su u dva navrata zbog tadašnjeg komunističkog režima i Domovinskog rata bile primorane napustiti samostan, nošene iskrenim zanosom i svojom karizmom nisu odustajale, te su uspjele ponovno se vraćati, graditi i djelovati te svojim radom i zalaganjem puno učiniti na kulturnom, socijalnom, karitativnom, prosvjetnom i duhovnom planu. (kta)