Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  15. kolovoza 2022.

 

Garevljani mole nadbiskupa da im "odstrani duhovnog pastira"

28. rujna 2008.
Garevo, 24. srpnja 1882. god.

Molba Garevljana

U arhivu Vrhbosanskog ordinarijata u Sarajevu pohranjeno je nekih 110 stranica različitih dopisa stare Garevačke župe Naše Gospe Snježne u vremenu od 1882. do 1889. godine. Dopisi su različitog sadržaja i dužine; pritužbe, molbe, obavijesti i informacije. Dostavljeni su od garevačkih dušobrižnika, samih župljana Gareva, dekana, kancelara Nadbiskupskog ordinarijata te nadbiskupa Josipa Stadlera. Tadašnjoj župi Naše Gospe Snježne u Garevu pripadala su sljedeća sela: Garevo, Babešnica, Dobrinja, Kladari Donji i Gornji, Kužnjača, Modriča, Oteža, riječani i Živkovo polje. Župa je brojila oko 1700 katolika.

Jedan od prvih dopisa u Arhivu nosi nadnevak 24. srpnja 1882. god., a potpisala su ga četvorica župljana garevačke župe: Šimun Marić, Anto Anđelić, Ilija Jurošević i Marko Martinović. To je «Molba Prisvitlom Gospodinu Nadbiskupu Vrhbosanskome» kojom ova četvorica prakaratura mole nadbiskupa Stadlera da im «odstrani duhovnog pastira» i imenuje drugog župnika. Razlog je bio župnikovo učestalo nekorektno ponašanje prema župljanima, tako su prakaraturi naveli u svome dopisu, kao i grubi nastup njegove kuharice prema «sirotama ljudima» koji su dolazili u župni ured i tražili župnikovu pomoć.

Baotic_ fra_MarkoTko je taj "duhovni pastir" koga bi nadbiskup Stadler trebao "odstraniti" iz garevačke župe? Bio je to župnik fra Marko Baotić, rođen u Donjoj Mahali 1842. god. Služio je kao kapelan u Tolisi i Carigradu (za Nijemce, Talijane i Slavene). Bio je župnik u Vidovicama, Gorici, Žabljaku, Tišini i Domaljevcu. U Garevu (Garevcu) je župnikovao od 1880.-1885. godine. Umro je u Tolisi 31. ožujka 1907. godine. Jedan njegov biograf veli za njega da je "bio vrlo obljubljen kod svećenstva i naroda, te su ga zvali Čiko."

- nastavak slijedi -