Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  1. prosinca 2020.

 

Požrtvovan, komunikativa i uslužan misnik

2. prosinca 2013.
Uz 20. obljetnicu smrti čardačkog župnika Vlade Jurjevića

Prije 15 godina, u četvrtak 25. studenog 1993. umro je u Dubrovniku nekadašnji čardački župnik vlč. Vlado Jurjević koji je u ovom pitomom posavskom selu služio Bogu i narodu više od deset godina. Ostao je u sjećanju ovoga naroda kao požrtvovan, komunikativan i uslužan misnik. Zadnje dane proveo je u nadbiskupskom domu "Salvator" u Dubrovniku gdje su ga brižno njegovale sestre Kćeri Božje Ljubavi. Sahranjen je u rodnom mjestu Svinišće blizu Omiša.

Jurjevic_VladoVlč. Vlado Jurjević je rođen 19. prosinca 1919. god., a bogoslovne nauke studirao je u Sarajevu, gdje je i zaređen za svećenika na blagdan sv. Petra i Pavla 1944. god. Potom je kraće vrijeme bio župnik u Pećniku. Sredinom travnja 1945. odlazi u vojsku odakle dospijeva na odsluženje kazne radi "neprijateljske djelatnosti". Jedina mu je krivnja bila ta što je služio Bogu i svome narodu. U zatvoru ostaje sve do 20. studenog 1955. Po dolasku iz zatvora imenovan je kapelanom u Novom Sarajevu, a potom kapelanom u župi Srca Isusova u istom gradu. Sljedeća postaja njegova djelovanja bila je župa Pećine na Vlašiću, gdje je ostao pet godina. Potom je imenovan 1961. god. župnikom u Prozor gdje je više godina obnašao dužnost dekana Ramskog dekanata. Godine 1980. dolazi za župnika u Čardak gdje je 24. srpnja 1991. i umirovljen. No i dalje je želio osati u svećeničkoj kući pa odlazi župniku u Jelahu vlč. Ivanu Bošnjaku. Ovaj se brinuo za starijeg brata u misništvu sve dok ratne nedaće nisu prisilile pokojnog Jurjevića da pođe u Dubrovnik.

Župnika Jurjevića je resila ljudska i svećenička širina, ljubav prema braći svećenicima, briga za zajedništvo te odanost mjesnoj Crkvi. Bio je član građeviskog odbora Vrhbosanske nadbiskupije u vrijeme nadbiskupa Čekade kome je bila povjerena obnova sarajevske bogoslovije.