Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  6. prosinca 2020.

 

Župnik i Hrvat

8. prosinca 2008.
60.-ta obljetnica smrti župnika Bijelog Brda Ilije Gavrića

Na Bezgrješno začeće BDM prije 60 godina umro je kao robijaš, izmučen i progonjen, u zeničkoj kaznioni župnik Bijelog brda kod Dervente vlč. Ilija Gavrić. Rodio se 4. veljače 1890. u Pećinama kod Travnika. Gimnaziju je završio u Travniku, a bogosloviju u Sarajevu, gdje je 1915. godine zaređen za svećenika. Najveći dio svoga svećeničkog života proveo je kao župnik u Bijelom Brdu. Poslije Drugog svjetskog rata, 1946. godine osuđen je na višegodišnju robiju.

Gavric_IlijaSvećenik Gavrić se bavio knjigom i mnogo je pisao, tako da se mirno može nazvati župnikom-piscem. Čak je poslije Prvoga svjetskog rata izdavao list koji se zvao "Jugoslavija". Znao je dobro turski jezik te je istraživao arhiv u Istanbulu i tražio dokumente vezane za sudbinu Hrvata Bosne iz vremena turske okupacije, jer o toj tematici postoji vrlo bogata građa u Istanbulu.

Pok. Ilija Gavrić je pokopan na zatvorskom groblju "Triangla". Na grobu nije bilo ni križa ni imena, nego su na dasci napisali samo robijaški matični broj. No, ni taj broj nije ostao dugo, jer komunisti su se, kad im je za gradnju stanova policajcima zatrebao prostor, prekopati su zatvorsko groblje. Tako su sve kosti strpali u jednu veliku zajedničku jamu, a na mjestu gdje je nekada bilo groblje sagradili su stambene zgrade za službenike kaznionice iz Zenice.

Na pitanje, zašto im je župnik osuđen na dugogodišnju robiju, jedan je seljak iz Bijelog Brda odgovorio: Zato što je bio župnik i zato što je bio Hrvat!