Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  16. listopada 2021.

 

"Božićni prijem"

20. prosinca 2008.
Piše: Anto Burić, svećenik

Svaki dan slušam, na televiziji gledam i u tisku čitam silne kuknjave i cmizdrenja kako su u Bosni i Hercegovini Hrvati obespravljeni, marginalizirani, maltene proganjani, kako svi sve čine samo da što prije «iscurimo» i tako redom. Dođe čovjeku da pusti suzu nad sudbinom tog jadnog i obespravljenog naroda. Kad odjednom nešto novo, sasvim drugačije. Naime, na sve župne urede stiže omotnica s bosanskohercegovačkim grbom (ne onim što ga neki u bijesu pokazuju, nego pravim, što ga je nacrtao Visoki predstavnik ili njegov unuk) i u njoj kartončić sljedećeg sadržaja:

 

«Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Niko Lozančić

Prvi zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamanetarne skupštine BiH Ilija Filipović

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Dragan Vrankić

Predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto

imaju zadovoljstvo pozvati Vas na svečani prijam u prigodi Božićnih blagdana, četvrtak, 18. prosinca 2008. godine, zgrada Parlamentarne skupštine BiH s početkom u 18.00 sati

Tamno odijelo

Svečana odora

R.S.V.P

Tel/faks:033 206-656.»

 

Što je ovo odjednom, pitam se. U «zgradi Parlamentarne skupštine BiH» «Božićni prijem». «Je li to moguće?» uzviknuo bi legendarni Mladen Delić ili je samo neka bljutava šala? Ne, nije šala. Zbilja se dogodi Božićni «prijam». Nisam bio, ali čujem: Okupi se cvijet hrvatskog naroda pomalo prošaran pokojim Bošnjakom i onim trećim. Gospodarstvenici hrvatskih korijena, inteligencija, opet hrvatska; na stolu slasni pršut, najbolja hercegovačka vina, istarske masline... tamna odijela, svećenički kolari, fratarski habiti, sestarske uniforme, križevi i križići na reveru, pjevaju Božićne pjesme (ne baš svi), premda je do Božića ostalo još tjedan dana, ama sve k'o da je u Vatikanu a ne u «zgradi Parlamentarne skupštine BiH» u Sarajevu odnosno BiH Teheranu kako ga nazva jedan političar. Neki su svećenici napustili zajedničko Božićno ispovijedanje da bi «nazočili» «prijamu».

Promaklo mi je pa nažalost nisam zamijetio da li su Bošnjaci muslimani negdje u skupštinskoj zgradi imali nedavno bajramski «prijam» koji je organizirao neki od parlamentaraca muslimana a na njega bili pozvani imami i Reis ul ulema i jesu li se odazvali ako je to doista bilo. Ili su to oni možda imali, ako su imali, negdje u prostorima Rijaseta Islamske Zajednice gdje je glavni organizator bio sam Reis, a ne netko iz Parlamenta.

E nek mi se ubuduće usudi netko početi priču o obespravljenosti Hrvata u Bosni i Hercegovini, odmah ću mu gurnuti pod nos zlatotiskom tiskanu pozivnicu s hrvatskim tropletom kojom se najavljuje Božićni «prijam» 2008. godine i to ne bilo gdje nego u Parlamentu BiH.

Nego muči me jedno pomalo banalno pitanje. Čije je organizirati Božićni «prijam»? Božić je čisto vjerski blagdan, a na pozivnici stoji da na «prijam» pozivaju: «predsjednik», «prvi zamjenik predsjednika», «zamjenik predsjednika Vijeća», «ministar» i «predsjednica». Trista posto «političari» organiziraju Božićni «prijam».

I u  bivšoj Jugoslaviji je bilo «prijama» odnosno «prijema» i za Božić i za Novu Godinu. No znalo se tko koji organizira: Božićni prijem organizirao je u ime Crkve u Hrvata (BK Jugoslavije) na zagrebačkom Duhovnom stolu zagrebački nadbiskup a na taj prijem pozvan je između ostalih i predsjednik Sabora Republike Hrvatske. Za Novu godinu prijem je organiziran u Banskim dvorima, organizirao ga je predsjednik Sabora, a na njega je na čelu biskupa Jugoslavije išao zagrebački nadbiskup. No i ovdje izgleda vrijedi ona: «Tempora mutantur et mutant nos» - vremena se mijenjaju i mijenjaju nas, ili su nam se malo daščice pobrkale, pa će možda nekog od sljedećih «25. novembra» Crkva organizirati «prijem» za dan državnosti, da ne ostanemo dužni.

 

Anto Burić, svećenik