Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  3. prosinca 2020.

 

Uz 70. obljetnicu rođenja Luke Janjića

8. siječnja 2014.
Na današnji dan, prije 70 godina, rodio se u Pećniku garevački župnik Luka Janjić

Janjic_Luka3U pitomom selu Pećniku, na padinama planine Vučjak, u bosanskoj Posavini ugledao je na današnji dan prije 70 godina, (8. siječnja 1944.), vlč. Luka Janjić, vrhbosanski svećenik, pjesnik, profesor i odgojitelj.

God. 1989. Luka je preuzeo župu Garevac. Godinu dana kasnije imenovan je dekanom Doborskog dekanata.

Pred naletom srpskih postrojbi, krajem lipnja 1992. morao je sa svojim župljanima napustiti Garevac i potražiti sklonište preko Save, u Hrvatskoj. Tri godine kasnije prihvatio je službu pastoralnog suradnika u župi Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu.

U utorak, 17. prosinca 1996. iz Kliničkog centra u Sarajevu, gdje je bio na liječenju, otišao je tiho i nečujno, upravo onako kako je živio, u susret nebeskom Ocu.

"Danima smo znali u večernje sate šetati se i nikada nije dopustio da misao bude nedorečena. Tako ih je skladno vezao. Koji put se osjetilo da ga zbunjuje srce jer jače govori od njegove misli. Nije mogao shvatiti one koji su se žurili prije nogama nego pameću, a tako je dobro razumio životne korake, srcem pokretane. Mnogi nisu razumjeli da ne gleda na kazaljke sata..., a naš dragi Luka je koračao za svojim mislima i za svojim srcem. Zato je znao sve povezivati te pokoju iskru napisati. Sve je u sebi tako skladno povezivao: korake, susrete, molitve, razgovore" (Vinko kardinal Puljić).