Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  6. prosinca 2020.

 

Volio je Crkvu

7. ožujka 2014.
uz 25. obljetnicu smrti garevačkog župnika Mate Bičvića

mato_bicvic_spomenikPrije 25 godina, u noći između 6. i 7. ožujka 1989., umro je u župnom stanu u Garevcu treći garevački župnik preč. Mato Bičvić u 62. godini života. Sahranjen je na mjesnom groblju u rodnim Donjim Kladarima kako je sam želio.

Poslije svećeničkog ređenja u Đakovo 8. srpnja 1951. imenovan je župnikom u Kandiji kod Bugojna gdje je ostao samo četiri mjeseca jer je morao na odsluženja vojnog roka. Po izlasku iz vojske u rujnu 1953. preuzima župu Obre i tu ostaje sedam godina. Potom je bio tajnik nadbiskupu Alaupoviću, a onda od rujna 1964. do pred kraj 1980. župnik u sv. Josipu na Marijin Dvoru u Sarajevu kada je poslan za župnika u Zavidoviće. U Garevcu je djelovao samo 18 mjeseci, od 5. rujna 1987. do smrti tako da nije imao mogućnosti pokazati na djelu sve one svećeničke i ljudske sposobnosti koje su ga resile. Vrijedno je spomenuti njegovo suorganiziranje mladomisničkog slavlja vlč. Perice Stanušića u srpnju 1988. god. kome je propovijedao današnji vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić.

Župnika Bičvića je resila ljudska i svećenička širina, te ljubav prema braći svećenicima i prema župljanima. Ljudi su mu se rado navraćali na razgovor, tražili su od njega duhovnu pomoć i savjete u različitim životnim poteškoćama, a on je nastojao svakome pomoći koliko je bilo u njegovoj mogućnosti. Neobično je volio Vrhbosansku Crkvu za koju je živio i izgarao; o njoj je često razgovarao s braćom svećenicima i rado primao savjete kada su bili u pitanju pojedini oblici pastoralnog djelovanja u biskupiji. Župnik Bičvić se isticao kao dobar graditelj, a prvi je od vrhbosanskih svećenika kome je uspjelo poslije Drugog svjetskog rata podići crkvu. Stoga nimalo ne začuđuje da mu je nadbiskup Čekada povjerio temeljnu obnovu vrhbosanske Bogoslovije koja je završena u prosincu 1974. Ta je obnova bila predmetom različitih kontraverznih diskusija koje su župnika Bičvića koštale mnogih nesanjanih noćiju a vjerujem i zdralja.