Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  1. prosinca 2020.

 

Obljetnica u Bos. Brodu

16. ožujka 2009.
Sestre Sv. Križa proslavile obljetnicu djelovanja u Bosanskom Brodu

Milosrdne sestre Sv. Križa proslavile su u nedjelju, 15. ožujka u župnoj crkvi sv. Ilije proroka u Bosanskom Brodu dvije obljetnice, 100. godišnjicu svoga dolaska u taj grad i 60. godišnjicu oduzimanja njihove imovine od strane jugokomunističke vlasti i protjerivanja sestara. Svečano euharistijsko slavlje u kojem su misnim čitanjima i pjesmom sudjelovale jedanaest redovnica te Družbe predvodio je domaći župnik Franjo Tomić.

Sestre sv_KrizaGovoreći o djelovanju sestara župnik Tomić naglasio je da su opstale upravo zahvaljujući svojim dobrim djelima, molitvi i vjeri koja im je davala snage da prihvaćanju sve križeve. Posvjestivši kako se oni stariji rado sjećaju te povijesti kada je u Bosanskom Brodu blagoslovno djelovalo i do 17 sestara, naglasio je kako danas s tugom pratimo manjak redovnica u našoj Crkvi, te zamolio vjernike da ne kritiziraju, nego da se mole za svete svećenike i redovnice.

Sestra Estera Radičević kratko je prikazala povijest njihove Družbe i djelovanja sestara u Bosanskom Brodu. Na poziv tadašnjeg župnika Stjepana Ezgete koji dobio odobrenje za dolazak sestara, u Bosanski su Brod 25. veljače 1909. stigle dvije sestre i jedna kandidatica, a već 1.ožujka iste godine otvoren je vrtić i sestre su započele rad s djecom. Nakon mnogo poteškoća 1914. otvorile su školu, a broj djece koje su poučavale iz godine u godinu se povećavao te su imale i do 400 djece sve do 1918, kada je zbor rata prestale sa radom. Novu zgradu u kojoj je djelovala pučka škola, potom stručna i domaćinska škola, internat i dječji vrtić, a otvorena je i kapelica posvećena Bezgrješno Začeću BDM dobile su 1935. Za vrijeme II sv. rata školske su prostorije bile pune ranjenika svih narodnosti - Hrvata, Nijemaca, Muslimana, a sestre koje su ih njegovale zarazile su se tufusom te je u gradu bila velika žalost kada su preminule. Poslije rata kada su im oduzele školu djelovale su caritativno pomažući siromašne i bolesne, i pastoralno u župi sve do 6. srpnja 1949. kada su se naredbom tadašnjeg Ministarstva morale pismeno odreći svoje zajednice i redovničkog odjela i u roku osam dana preseliti u zbirni logor za redovnice u Breški kod Tuzle, te zahvaljujući tadašnjoj poglavarici majci Amadeji Pavlović u kratkom roku uspjele doći u Đakova kamo i pripadaju. Poslije progona sestara zgrada je bila vojni objekt sve do 1990. kada je definitivno srušena.

„Iako su u tim teškim vremenima živjele dosta siromašno, bile su zadovoljne i vedre, prave misionarke. Škola u Bosanskom Brodu za njihovog je djelovanje bila najmodernija i najjača škola, a o radu sestara govorilo se pohvalno“, kazala je između ostalog s Estera.

Prisutna među njima bila je i 75. godišnja s. Veljka Zirdum koja je kao djevojčica pohađala zanatsku školu kod sestara, a čiji je boravak među sestrama, kako je za Glas Koncila kazala, uvelike utjecao da je osjećajući redovnički poziv odabrala upravo Družbu Milosrdnih sestara Sv. Križa..

Za tu je prigodu u crkvi bio izložen pano sa slikama sestara koje su sačuvane u albumima njihove provincijalne kuće u Đakovu. Ugodno druženje uz agape u organizaciji podružnice HKD Napredak čiji je predsjednik Robert Čabraja, nastavljeno je u župnom domu s povratnicima među kojima je bilo i onih koji su kao djeca kod sestara pohađali škole i vrtiće. (kta/b.l.)