Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  5. prosinca 2020.

 

B.Šamac: Blagoslov zavjete kapele Sv. Leopoloda Mandića

20. svibnja 2009.
Svečani blagoslov zavjetne kapele sv. Leopolda B. Mandića obavio je 10. svibnja kotorski biskup mons. Ilija Janjić, sestrić šamačkog župnika vlč. Josipa Janjića

Kapela_Sv_Leopolda_MandicaPoslijeratna obnova crkvenih objekata u župi Presvetog Srca Isusova u Bos. Šamcu s izgradnjom i blagoslovom zavjetne kapelice sv. Leopolda Mandića na groblju u Bosanskom Šamcu je završena.

Svečani blagoslov zavjetne kapele sv. Leopolda B. Mandića obavio je 10. svibnja kotorski biskup mons. Ilija Janjić, sestrić šamačkog župnika vlč. Josipa Janjića. Na svečanoj sv. Misi koju je predslavio biskup Ilija uz suslavlje nekoliko susjednih svećenika, bilo je dvjestotinjak vjernika, štovatelja sv. Leopolda. Misno slavlje i svečani blagoslov uzveličao je crkveni pjevački zbor župe sv. Ane – Domaljevac na čelu sa svojim župnikom fra Perom Baotićem. Nazočni su bili i vjernici župe Hrvatska Tišina i Prud sa svojim župnicima fra Josom Oršolićem i vlč. Pavom Kopićem.

U izgradnji kapele pomogli i vjernici drugih vjera

Pozdravljajući nazočne i izražavajući radost zbog ovog slavlja župnik Janjić je posebno zahvalio svojim župljanima ali i svima koji su na bilo koji način doprinijeli izgradnji i dovršetku kapelice.
«Od srca zahvaljujem svojim siromašnim župljanima, građanima i vjernicima grada Šamca koji su i svoj posljednji novčić ugradili u ovo divno zdanje. Zahvaljujem i pravoslavcima i muslimanima, koji su nam pružali moralnu i materijalnu potporu u našoj devetogodišnjoj izgradnji i obnovi poslije ovog nesretnog i besmislenog rata. Posebno zahvaljujem majstoru kapele Mati Mašiću koji je vodio gradnju lijepo i upravo je uživao zajedno sa mnom za vrijeme izgradnje. Zahvaljujem i našim prijateljima i donatorima trgovcima – pravoslavcima, gospodi Veselinu B. i Anđelku S., koji su nam izdavali građevinski materijal na poček bez kamata. Oni najbolje znaju koliko im još dugujemo novaca, a čekat će nas, ako treba i čitave dvije godine», rekao je vlč. Janjić. Nakon svete mise i blagoslova upriličeno je druženje i narodno veselje.

Nakon vremena rušenja slijedi vrijeme gradnje

Obnova i izgradnja župe je počela 2000., kad se župnik vratio iz progonstva. Najprije je sagrađena privremena crkvica Isusove Posljednje večere i blagoslovljena 2000. Zatim je obnovljena i potpuno renovirana u ratu razrušena župna kuća 2001. Demolirana i razrušena filijalna crkva Duha Svetoga u selu Zasavici dograđena je i blagoslovljena 2003. a 2005. sagrađene su i blagoslovljene kapele – 14 postaja križnog puta oko župne crkve. To je kalvarija župe Bosanski Šamac od okupacije na Veliki petak 17. ožujka 1992. do Božića 1999. Park u crkvenom dvorištu, sa skulpturama slugu Božjih: pape Ivana Pavla II. prvog vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera, uređen je i blagoslovljen 2006., a posveta novoizgrađene župne crkve Presvetog Srca Isusova je obavljena 12. kolovoza 2007.
Završetak izgradnje je ova nova zavjetna kapela na župnom groblju u Bosanskom Šamcu. Majstor izgradnje kapele bio je Mato Mašić iz Pruda sa svojim pomoćnicima Antom Karlovićem, Perom Agatićem i Vjekoslavom Rorićem. Početak gradnje je bio 8. listopada 2007. godine. Kapeli je kumovala obitelj Božidara i Nade Stefanović, a kumovi zvona su braća Zlatko i Perica Sarić iz Bosanskog Šamca.
Groblje je obnovljeno, uređeno i ograđeno, te služi na ponos župa Bosanski Šamac i Hrvatska Tišina, jer je to zajedničko groblje – staro preko 150 godina.
Kapelica je veličine 10 m sa 6m, te zvonikom visine 10m. Kapela će služiti za slavljenje mise i ispraćaj pokojnika na vječni počinak. Budući je kapela posvećena sv. Leopoldu Mandiću, svakog dvanaestog u mjesecu služit će se u njoj zavjetna sv. Misa njemu na čast. Tako će hodočasnici svakog 12. u mjesecu moći obaviti svoje zavjete uz priliku za ispovijed i ljubljenje moćiju sv. Leopolda Mandića.

Ilija Orkić, Katolički tjednik