Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  1. prosinca 2020.

 

Bijelo Brdo: Proslavljen patron župe

25. lipnja 2009.
Svečano Misno slavlje u župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja predvodio je mons. dr. Pero Sudar

Bijelo Brdo_patronBlagdan sv. Ivana Krstitelja svečano je u srijedu, 24. lipnja proslavljen u istoimenoj župi na Bijelom Brdu u Bosanskoj Posavini. Euharistijsko slavlje uz dvadesetak svećenika predvodio mons. dr. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski. Nazočni su bili predstavnici vlasti BiH i Hrvatske. U svojoj homiliji u kojoj je svaka riječ uistinu doticala srca mnogobrojnih vjernika među kojima je bilo najviše Bjelobrđana koji su došli iz raznih krajeva Hrvatske i Europe biskup Sudar je između ostalog kazao: «Tisuću je razloga koji nas privlače ovome svecu, čiji spomendan danas slavimo, a ono zajedničko je čežnja-privlačnost da se u životu i djelovanju sv. Ivana Krstitelja na dramatičan način susrela najprije ljudska nemoć i Božja svemoć, ljudska sumnja, strah, ali i Božja Providnost i ohrabrenje, ljudska zloba i čežnja biti Bogom i božanska milost da čovjek bude čovjekom. Bog je sebi u Ivanu Krsitelju odgajao čovjeka koji ga je slušao, sljedio njegov glas beskompromisno i hrabro i to platio životom. Utječući se danas u njegov zagovor, ne dopustimo mjesta sumnji, strahu nevjeri, ne bojmo se života jer on je najveća vrijednost. Ako ova porušena i ranjena župa i cijela naša domovina BiH povjeruje Bogu Života i Providnosti i ako se obrati prepoznat će znakove i dokaze da Božje Kraljevstvo raste i donosi plodove. Ako svatko od nas izvrši svoje poslanje, ako u dubini svoga srca pred ovim svecem i Bogom dopusti da mu savjest da odgovor, onda će zlo biti pobijeđeno dobrim, beznađe nadom, a prošlost budućnošću u kojoj prebiva Bog nade», poručio je biskup Sudar.

Domaći župnik Željko Marić zahvalio je biskupu na poticajnim i ohrabrujućim riječima, a svojim je Bjelobrđanima poručio: «Bijelo Brdo je vaše, ne dajte da vam ga otmu. Više nego ikada treba nam snage Neba i duha našeg zaštitnika sv. Ivana Krstitelja». Posebno je zahvalu uputio povratnicima kojih je sada 33-je.

Uoči blagdana, u nedjelju, 21. lipnja održan je peti po redu tradicionalni malonogometni turnir na kojem su u 14 ekipa sudjelovali brojni Bjelobrđani. Završnica turnira bila je na sam blagdan kada su poslije mise utakmicu odigrali svećenici sa predstavnicima Grada Zagreba. I toga je puta objed bio pripremljen za sve nazočne, a uz šargiju i pjesmu igralo se kolo do kasnih popodnevnih sati. (kta/b.l.)