Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  1. prosinca 2020.

 

Moba za zaštitu ljudskih i građanskih prava

8. srpnja 2009.
Župnik vlč. Maršić uputio je dopis visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini g. Valentinu Inzku
U utorak 26. svibnja župnik vlč. Filip Maršić je uputio dopis kojim traži zaštitu ljudskih i građanskih prava od ureda OHR, a naslovljen je na gospodina Valentina Inzka, jer organi općine Derventa ne žele riješiti pitanje kafe bara Imperija koji je bespravno izgrađen te se cijelom svojom dužinom naslonio na zid crkve i zatvorio ulaz u sakristiju crkve. Pismo donosimo u cijelosti:

 

Mnogopoštovani gospodine Inzko,

skoro godinu i pol dana je prošlo kako sam uputio žalbu općinskim organima u Derventi prigodom bespravno izgrađenog ugostiteljskog objekta Imperija, koji je svojim položajem zatvorio jedan od ulaza u katoličku crkvu sv. Juraja u Derventi, te se cijelom svojom dužinom naslonio na zid crkve. Taj slučaj govori kolika prava katolička Crkva ima u ovom gradu, a onda možete zamisliti kolika prava ima povratnik pojedinac, kad katolička Crkva kao institucija ima ovakve probleme. Zadnji dopis sam uputio 31. ožujka ove godine, ali do danas nisam dobio nikakvog odgovora. Žalosno je da Crkva koja je stoljećima prisutna na ovim prostorima ne može ostvariti svoja prava koja joj pripadaju, a još je žalosnije da je korupcija u našem društvu toliko prisutna da oni koji imaju novac mogu gaziti i po instituciji koja je nadživjela i gore od ovoga.

Obraćam Vam se sa zamolbom da nam pomognete da se ovaj slučaj privede kraju, jer započeli smo radove na fasadi crkve, a do tog dijela ne možemo doći zbog bespravno izgrađenog ugostiteljskog objekta. Uz ovaj dopis šaljem Vam kopiju skice iz koje se jasno vidi da je crkva 1992. imala svoj prolaz u sakristiju i da niti jedan objekt nije bio naslonjen na zid crkve. Također šaljem Vam kopiju obavještenja kojeg je uputilo odjeljenje za prostorno uređenje Komunalcu, ali nažalost ni to nije ispoštovano, te zadnji dopis kojeg sam uputio općinskim organima. Sramota je što Crkva koja stoljećima ponosno stoji na ovom mjestu se mora ovako grčevito boriti za prava koja su joj osigurana međunarodnim pravom i poveljama Europske unije.

Općina Derventa prije rata je brojala oko 22.000 Hrvata, nažalost danas nema niti 1.000, stoga Vas molim da nađete vremena da nas i osobno posjetite, kako bismo Vas na licu mjesta upoznali s problemima koje mi Hrvati, katolici u ovoj općini imamo. Iskreno Vas pozdravljam i nadam se da ćete pomoći da ovaj slučaj bude okončan, kako bismo nesmetano mogli staviti fasadu na zid crkve i kako bismo mogli koristiti i zadnji ulaz u crkvu. (kta)