Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  16. listopada 2021.

 

Zlatna Misa don Ante Bakovića

13. srpnja 2009.
Nedjelja, 12. srpnja - crkva Sv. Jeronima, Zagreb

Zagreb, (IKA) – Zlatnu misu u župnoj crkvi sv. Jeronima gdje pomaže u pastoralu od svog dolaska u Zagreb u nedjelju, 12. srpnja proslavio je don Anto Baković. U koncelebraciji sa slavljenikom bilo je desetak svećenika među kojima i još dva ovogodišnja zlatomisnika vlč. Ivan Špoljar, župnik u Gornjoj Stubici i vlč. Drago Balvanović, misionar u Peruu.

Bakovic_AntoNa početku mise, životni put slavljenika predstavio je upravitelj župe sv. Jeronima vlč. Tomislav Petranović. On je istaknuo, kako je don Baković točno prije 50 godina, 12. srpnja 1959. godine u sarajevskoj katedrali slavio mladu misu. Pročitao je i zapis s mladomisničkog kaleža kojeg je don Anto dao izraditi novcem s robije, te darom majke, a isti je koristio i u ovoj prigodi. Vlč. Petranović je podsjetio i na robijaške godine don Bakovića te je istaknuo kako radi toga možemo bez pretjerivanja reći da je on pravi kršćanski mučenik.

U propovijedi je župnik u Odri vlč. Vladimir Cvetnić koji je bio župnik župe sv. Jeronima kada je don Baković došao u Zagreb podsjetio na dva događaja koja su obilježila „dječaka s Drine". Bilo je to ubojstvo Drinskih mučenica te oproštaj s nasmrt osuđenim župnikom Ivanom Čondrićem koji mu je rekao: „Anto ne plači, nego me zamijeni". Bog u svoju službu poziva obične krhke ljude i povjerava im neobičnu veliku odgovornost da u Njegovo ime naviještaju Riječ, istinu, da u Njegovo ime upravljaju korake i odvraćaju od zloga puta, rekao je propovjednik te čestitao slavljeniku na ustrajnosti, vjernosti, postojanosti, jer je ostao i opstao uspravan i kao čovjek i kao kršćanin i svećenik. Čestitamo ti što si sve ove godine orijaški svjedočio i trpio za visoke ideale istine i pravde, vjere i domoljublja, služeći tako neustrašivo i iskreno Bogu, Crkvi, svome hrvatskom narodu u Bosni, Hrvatskoj i šire, rekao je vlč. Cvetnić te istaknuo kako je ova godina za don Bakovića obilježena i s petnaest godina izlaženja lista Narod.

Na kraju mise pročitane su čestitke vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića i zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića. Čestitku don Bakoviću izrekli su i prisutni zlatomisnici, te predstavnik Neokatekumenske zajednice.

Zahvaljujući na čestitkama i velikom odazivu vjernika na ovo slavlje, don Baković je poručio da nema spasa Hrvatima bez demografske obnove, a demografske obnove bez moralne obnove. Pozvao je vjernike da se vrate Bogu, Crkvi, obiteljskoj molitvi, nedjeljnoj misi.

Misi je uz mnogobrojne vjernike i suradnike don Bakovića kao izaslanik ministra kulture i predsjednika Vladine komisije za odnose s vjerskim zajednicama mr. Bože Biškupića, nazočio tajnik Komisije Franjo Dubrović.

U povodu zlatne mise, izašla je nova knjiga don Ante Bakovića „Batinama do oltara".