Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  28. studenoga 2020.

 

Ilina u Garevcu

21. srpnja 2009.
Blagdan Sv. Ilije proroka je i ove godine privukao mnoge Garevljane na njihova ognjišta

Blagdan sv. Ilije proroka, u ponedjeljak, 20. srpnja privukao je i ove godine nekoliko stotina raseljenih Garevljana na njihova ognjišta. Mnogi su došli nekoliko dana ranije, drugi u subotu ili na sam dan. Garevačka crkva je u nedjelju, uoči blagdana, bila ispunjena skoro do posljednjeg mjesta, reče nam župnik Filip.

Na sam blagdan služena je sv. Misa na Garevačkom groblju kako se to čini već stoljećima. Misno slavlje je predvodio domaći sin vlč. Marko Cvitkušić, župniki u Pešćenici, u Sisačko-moslavačkoj županiji. Oko oltara su se našli uz župnika Filipa, još Pavo Brajinović, župnik u Novom Selu-Balegovcu, i Miroslav Ćavar,  direktor Katoličkog tjednika, te domaći sinovi-svećenici: Mijo Perić, Anto Perić, Vlado Jagustin, Mato Križić, Zdenko Spajić i Fabijan Stanušić.

Ilina2

U prigodnoj propovijedi vlč. Cvitkušić je govorio o čašćenju proroka Ilije kroz povijest u modričkom kraju gdje je stoljećima bio franjevački samostan i crkva sv. Ilije, te o okupljanju raspršenih vjernika toga dijela Posavine na Garevačkom groblju poslije velikoga izgona katolika iz toga dijela Posavine 1686. godine, gdje je nastavljeno čašćenje proroka Ilije.

U drugom dijelu svoje propovijedi propovjednik se osvrnuo na Ilijino poslanju i i borbi protiv idolopoklonstva kralja Ahaba, njegove žene Izebele, o obračunu sa poganskim svećenicima na brdu Karmelu, Ilijinom bijegu i mističnom susretu s Jahvom na brdu Horebu, te njegovom uzdignuću na nebo. „Ilija nas danas i svakog dana iznova poziva da se držimo Božjih zapovijedi i svakodnevno ih živimo“. Rekao je propovjednik na kraju propovijedi. Misno slavlje su uzveličali domaći pjevači pod vodstvom s. Marte iz čardačkog samostana.

Ilina1

Na koncu sv. Mise župnik Filip se zahvalio svima nazočnima za njihov dolazak, svim dobročiniteljima i podupirateljima garevačke župe, svima koji su darovali priloge za gradnju tornja garevačke crkve, te g. Niki Stanušiću za novo ozvučenje na groblju.

Slavlje je potom nastavljeno u kućama, po obiteljima.