Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  6. prosinca 2020.

 

Posvećena crkva u Turiću

21. srpnja 2009.
Vrhbosanski pomoćni biskup dr. Pero Sudar posvetio je 19. srpnja crkvu Sv. Ilije u Turiću.

12006Turić, (IKA/KTA) – Vrhbosanski pomoćni biskup dr. Pero Sudar posvetio je 19. srpnja crkvu Sv. Ilije u Turiću. Na svečanoj misi sudjelovali su vjernici koji danas žive u Turiću, a došli su mnogi i iz Hrvatske, Austrije, Švicarske, te iz okolnih župa Tramošnice Gornje i Donje, Gradačca i Srednje Slatine. Župnik Vladimir Borić predstavio je raspršenu župu Turić i proces povratka i obnove, koji traje već deset godina. Između ostalog, župnik je rekao kako je kada je došao u župu godine 1996. crkva bila spaljena i uništena, oskvrnuta, a oltar razbijen. U propovijedi je biskup Sudar govorio o smislu i važnosti posvete crkve. Uslijedilo je mazanje oltara posvećenim uljem, mazanjem četiri križa na zidovima crkve, a zatim i paljenjem vatre na pet mjesta na oltaru, kako obred nalaže. Biskup je na kraju misnog slavlja zahvalio župniku Boriću za radosno i neumorno življenje svećeničkog poslanja u toj povratničkoj župi, a okupljene vjernike je uz čestitke i poziv na ustrajnost u vjeri zamolio da ne prodaju svoja imanja i zemlju, nego da čuvaju za nove naraštaje, jer će ova zemlja – koja je trenutačno zarasla u korov – sigurno biti uskoro zlata vrijedna.

Župa Turić je osnovana godine 1968., odvajanjem od matične župe Tramošnica. Već godine 1942. postojala je želja za samostalnošću, ali zbog rata nije došlo do realizacije. Crkva u Turiću je građena od 1971. do 1975. godine. Na području župe se nalazi zavjetni grob mučenika fra Lovre Milanovića, koga su ubili Turci godine 1807. Na njegov grob mnogi hodočaste već više od stoljeća, a narod ga štuje kao sveca mučenika. Župa je doživjela egzodus kao i većina bosansko-posavskih mjesta. Godine 1992. svi su vjernici protjerani, osim dijela sela Liporašće, koji nisu bili okupirani od srpskih snaga. Nakon okupacije župe, srpske snage sustavno su uništavale objekte, a crkva im je služila kao osmatračnica. Godine 1991. župa je imala 1690 vjernika, a od 1992. do 1995. je praktično bez katolika. Od 1999. župnik s vjernicima polako obnavlja crkvu i župnu kuću, a na Ilino 2001. vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić blagoslovio je oltar i kipove Gospe Fatimske i sv. Ante.

U župi trenutačno živi 240 katolika. Osim u župnoj crkvi, svake nedjelje slavi se misa u filijalnoj crkvici Liporašće. Župnik je zahvalio dobročiniteljima, a posebno župljanima, koji su pomogli da se crkva uredi i stavi u svoju pravu funkciju. Uz pomoć sredstava koje je dodijelila Vlada Republike Hrvatske, uređen je prezbiterij te nabavljeni novi oltar, ambon i krstionica.