Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  1. prosinca 2020.

 

Župnici župe Čardak

23. srpnja 2009.
......................

JOZO PERIĆ (1963.-1975.)

Rodio se 19. ožujka 1923. god. u Brezi, župa Breza. Djetinjstvo je proveo u domu časnih sestara Služavki Maloga Isusa jer je ostao bez roditelje.  Osnovnu školu je polazio u Brezi, srednju u Travniku, teologiju je počeo studirati u Sarajevu, a završio u Đakovu, gdje je 14. srpnja 1046. zaređen za svećenika. Kao mlad svećenik preuzima službu kapelana u Derventi, gdje ostaje svega tri mjeseca. Pred Božić 1947. god. imenovan je župnikom u Bosanskom Brodu, a već u travnju sljedeće godine preuzima župu Gradačac (travanj-studeni 1948. god.). U Gradačcu ne ostaje dugo jer ga komunističke vlasti ondašnje države osudiše na sedam godina zatvora. Kao politički zatvorenik bio je Peric_Josipu zatvoru od 23.11.1948. do 23.11.1955. Početkom 1956. odlazi za župnika u Uzdol, gdje ostaje nepune tri godine. U studenom 1959. imenovan je župnikom u Brusnici, a u rujnu 1963. prelazi u Čardak kao prvi župnik novoutemeljene župe. U Čardaku je dočekao umirovljenje u siječnju 1975., ali to nije bio kraj njegova svećeničkog djelovanja. Najveći dio vremena nakon umirovljen ja provest će kao duhovnik časnih sestara. Jedno je vrijeme djelovao i na njemačkim župama, a kao umirovljenik živio je u Daruvaru. Umro je u 83. godini života 8. svibnja 2005. u Svećeničkom domu Sv. Josipa u Zagrebu. Pokopan je 10. svibnja na mjesnom groblju u Lovrečkoj Varoši kraj Vrbovca.

Svećenik Jozo je bio odlučan i principijelan čovjek. Kada su mu komunisti nudili prijevremeno pomilovanje, odbio je i odslužio kaznu u potpunosti, izašavši iz zatvora na isti dan kada je u njega i ušao, samo sedam godina kasnije. Kada je trebalo graditi crkvu na Uzdolu, danima je obilazio državne institucije po Sarajevu dok konačno nije došao i do samoga Đure Pucara koji je na kraju popustio i odobrio izgradnju. Sličan je slučaj bio i u Čardaku gdje je uspio isposlovati povrat samostana i crkve časnih sestara te osnutak župe. S mnogim poteškoćama se susretao i u Brusnici, ali nikada nije posustajao, nego štoviše, uvijek bi se nasmiješio i išao dalje. Slično je dočekao i sam kraj svoga života. Oni koji su bili s njim u posljednjim trenutcima života kažu da je nakon kratkog nesvjesnog stanja u koje je bio zaspao, probudivši se upitao: "Gdje je sestrica smrt, zašto ne dolazi?" Nije dugo čekao, smrt je došla i prenijela ga u zagrljaj Nebeskoga Oca kojemu je kroz tolike godine svoga svećeničkog života služio.

 

MIJO NIKOLIĆ (1975.-1980.)

Rođen je 27. travanja 1936. od roditelja Marijana i Ruže u Borovici, župa Borovica. Osnovnu školu pohađao je u Borovici, srednju u Đakovu, a teologiju u Đakovu, gdje je i zaređen za svećenika 29. lipnja 1963. Potom je bio kapelan katedralne župe u Sarajevu i skoro godinu dana  kapelan u Modriči. God. 1966. preuzima župu Beška u Đakovačkoj biskupiji. Godine 1968. imenovan je župnikom novoutemeljene župe Sv. Ilije u Turiću gdje je sagradio župnu kuću (1969.) i modernu Nikolic_Mijocrkvu.  God. 1975. premješten je za župnika u Čardak. God. 1980. odlazi za župnika u Prozor gdje gradi župnu kući i kuću sestara  Služavki Maloga Isusa. U kolovozu 1991. preuzeo je župu Novo Selo (kod Bos. Broda), koju je skupa sa župljanima  morao napustiti pred srpskim okupatorom  5. listopada 1992. Poslije toga vodio je svećeničku kuću vrhbosanske nadbiskupije u Zagrebu.  God. 1996. imenovan je župnikom župe Srca Marijina u Posavskoj Mahali. Dolaskom u župu počinje pripremu za izgradnju crkve kakva je bila prije miniranja. Temelje nove crkve blagoslovio je vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić 10. kolovoza 1997. U novoj nedovršenoj crkvi misa se počinje slaviti već 24. kolovoza 1998. Osim župne crkve; izgrađena je i završena nova župna kuća. U župi su izgrađeni i drugi manji sakralni objekti: kapelica u Posavskoj Mahali, kapelica u Žabarima, spomen-kapelica (u Nuića groblju) poginulim u Drugome svjetskom ratu te spomen-križ podignut na mjestu srušenog zvonika sv. Ante.

 

VLADO JURJEVIĆ (1981.-1991.)

Rođen 19. prosinca 1919. god., a bogoslovne nauke studirao je u Sarajevu, gdje je i zaređen za Jurjevic_Vladosvećenika na blagdan sv. Petra i Pavla 1944. god. Potom je kraće vrijeme bio župnik u Pećniku. Sredinom travnja 1945. odlazi u vojsku odakle dospijeva na odsluženje kazne radi "neprijateljske djelatnosti". Jedina mu je krivnja bila ta što je služio Bogu i svome narodu. U zatvoru ostaje sve do 20. studenog 1955. Po dolasku iz zatvora imenovan je kapelanom u Novom Sarajevu, a potom kapelanom u župi Srca Isusova u istom gradu. Sljedeća postaja njegova djelovanja bila je župa Pećine na Vlašiću, gdje je ostao pet godina. Potom je imenovan 1961. god. župnikom u Prozor gdje je više godina obnašao dužnost dekana Ramskog dekanata. Godine 1980. dolazi za župnika u Čardak gdje je 24. srpnja 1991. i umirovljen. No i dalje je želio ostati u svećeničkoj kući pa odlazi župniku u Jelahu župniku Ivanu Bošnjaku. Ovaj se brinuo za starijeg brata u misništvu sve dok ratne nedaće nisu prisilile pokojnog Jurjevića da pođe u Dubrovnik.

Župnika Jurjevića je resila ljudska i svećenička širina, ljubav prema braći svećenicima, briga za zajedništvo te odanost mjesnoj Crkvi. Bio je član građevinskog odbora Vrhbosanske nadbiskupije u vrijeme nadbiskupa Čekade kome je bila povjerena obnova sarajevske bogoslovije.

 

ANTO STJEPIĆ (1991.-2000.)

1Stjepic_AntoRođen je 25. listopada 1949. od roditelja Stjepana i Kaje r. Marković u Morančanima. Osnovnu školu pohađa u Husinu, srednju u Zagrebu, a teologiju u Sarajevu, gdje je i zaređen za svećenika 29. lipnja 1974.  Po svršetku teoloških studija kratko je službovao u Živinicama i Derventi, a god. 1976. je imenovan kapelanom župniku Jakovu Kovačeviću u Novom Selu, a poslije njegove smrti (16.01.1991.)obnašao je neko vrijeme službu upravitelja župe.  U kolovozu 1991. preuzeo je župu Čardak, ali je već u svibnju 1992. bio primoran sa župljanima Čardaka pred srpskim agresorom potražiti utočište preko Save. Nekoliko je godina  radio  u Vikarijatu Vrhbosanske nadbiskupije u Zagrebu (1993.-1996.). U svibnju 1996. preuzeo je župu Gradačac gdje ostaje do kolovoza 2000. Za to je vrijeme dovršio gradnju župne kuće i popravio oštećenu župnu crkvu. U kolovozu 2000. imenovan je župnikom u Novom Selu (kod Bos. Broda), gdje je u nepunih pet godina sagradio župnu crkvu i župnu kuću. U ožujku 2009. postao je župnik u župi Sv. Ane u Par Selu kod Živnica.

 

ŽELJKO VLAJIĆ (2000.-2004.)

Vlajic-ZeljkoRođen je 13. veljače 1973. od roditelja Ivana i Marice r. Marković u Derventi, župa Derventa. Osnovnu školu pohađao je u Derventi, srednju u Zadru, a teologiju u Sarajevu, gdje je 29. lipnja 1998. zaređen za svećenika. U srpnja  je poslan za župnog vikarom u župi Sv. Antuna Padovanskog u Žepču, a poslije dvije godine premješten je za župnog vikara u Sarajevo, Sv. Luka Evanđelist. U kolovozu 2004. preuzeo je porušenu i prognanu župu Gospe Žalosne u Čardaku. Župna je kuća zapaljena, a crkva uništena to temelja. Župnik je našao smještaj kod Šime Paradžika, jednoga od devet povratnika. Nakon što je opravio garažu u župnom dvora gdje je jedno vrijeme stanovao, dao se na obnovu župne kuće u koju se uselio u ožujku 2001. Te iste godine izdao je grafički lijepo opremljenu knjižicu „Crtice iz povijesti samostana Doloroza i župe Čardak kraj Modriče“ za koju je priloge napisao prof. Franjo Marić. U to vrijeme župnik je započeo s radovima na podizanju nove crkve, na isto mjestu gdje je bila stara iz god. 1928., a koju su srušili srpski ekstremisti 1992. god. Kardinal Puljić je blagoslovio temelje nove crkve 3. srpnja 2003. god. U ljeto 2004. župnik Vlajić je premješten u Haljiniće (kod Kaknja). Danas je župnik u Bežlji.

 

MIROSLAV ĆAVAR (2004.-2007.)

Cavar_MiroslavRođen je 30. rujna 1977. godine od roditelja Ilije i Luce rođ. Zeko u mjestu Seoci, župa Bistrica kraj Uskoplja. Osnovnu školu pohađa u Uskoplju, srednju u Zadru, a teologiju Sarajevu, gdje je i zaređen za svećenika 29. lipnja 2003. Bio je kapelan u župi Pr. Trojstva u Novom Sarajevu, a u kolovozu 2004. dolazi u Čardak za župnika i ostaje do lipnja 2007. kada je imenovan direktorom „Katoličkog tjednika“ u Sarajevu. Po dolasku u župu Čardak nastavio je započetu gradnju župne crkve.

 

BORIS SALAPIĆ (2007.-2012.)

Salapic_BorisRođen je 1979. god. u Sarajevu od roditelja Antona i Veronike rođ. Malinjak.  Za svećenika je zaređen u sarajevskoj provostolnici na svetkovinu apostolskih prvaka Sv. Petra i Pavla 2004. god. U ljeto iste godine preuzeo je službu vicekancelara u Nadbiskupskom ordinarijatu i upravitelja župe Sv. Dominika u Goraždu. Krajem srpnja 2005. imenovan je župnim vikarom u župi Sv. Antuna Padovanskoga u Žepču.

Župnikom župe Žalosne Gospe u Čardaku postao je u lipnju 2007. god. U kolovozu 2012. godine premješten je za prefekta u dječačko sjemenište u Travniku.

Po dolasku u Čardak župnik Salapić je započeo svake godine organizirati Župno sijelo na kome se okupi lijepi broj prognanih župljana. U nedjelju, 3. kolovoza 2008. kardinal Vinko Puljić je u nazočnosti velikoga broja vjernika blagoslovio četiri nova zvona za čardačku župnu crkvu Gospe Žalosne.


PAVO KOPIĆ (2012. -   )

Kopic_PavoRođen je 1. siječnja 1969. godine u Oštroj Luci. Osnovnu školu pohađao je u Oštroj Luci, srednju u Dubrovniku, a teologiju u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 8. srpnja 1999. godine.

Kao kapelan služio je u župi Srca Isusova u Sarajevu, dvije godine. Poslije toga odlazi za župnika u župu Gorica (distrikt Brčko) gdje ostaje godinu dana. Nakon toga dodjeljena mu je župa Deževice u kojoj je bio pet godina. U rujnu 2007. godine dobio je dekret za župu Sv. Roka u Prudu. U kolovozu 2012. godine preuzeo je župu Žalosne Gospe u Čardaku.