Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  27. studenoga 2020.

 

Posveta obovljene crkve god. 2005.

16. svibnja 2008.
Nedjelja, 17. srpnja 2005.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić predvodio je 17. srpnja 2005. u koncelebraciji dvadesetak svećenika i u nazočnosti preko 1700 vjernika svečano Euharistijsko slavlje u Garevcu pod kojim je posvećena obnovljena, tijekom rata od strane srpskih snaga porušena, crkva Marije Majke Crkve. Prije početka Euharistijskog slavlja ključeve obnovljene garevačke crkve kardinalu Puljiću je predao kum crkve Vlado Spajić. Vrhbosanski nadbiskup je ključeve potom predao garevačkom župniku Filipu Brajinoviću.

Na početku svoje homilije kardinal Puljić je pozdravio sve okupljene koji su za tu prigodu stigli u Garevac od S. Amerike i Australije, Zapadne Europe, RH i susjednih mjesta. Pozdrave je uputio i nazočnim predstavnicima Islamske vjerske zajednice i osobama iz struktura vlasti. Kardinal je istaknuo da se tog dana u Garevcu obilježavaju dvije svečanosti: 30 godina od ustanovljenja župe Garevac i 202 godine od uspostave samostalne kapelanije Garevac. Kardinal je dodao da se i 17. srpanj treba u toj župi slaviti kao poseban dan jer je to dan obnove garevačka crkva. Kardinal je posebno naglasio da se pod Misom svi okupljeni prisjećaju i tri pokojna garevačka župnika kao i svi preminulih župljana. U prošlosti su mnogi od njih svoje živote okončali kao mučenici. U povijesti Garevca ostaje zauvijek zapisana Burića štala, koja i dan danas postoji, a gdje su komunisti nakon završetka II. svjetskog rata zvjerski pobili gotovo sve odrasle muške stanovnike Garevca.

Posveta2005"Istim uljem, koji svaki vjernik prima na krštenju i krizmi, danas će biti posvećena i crkva u Garevcu. To nas ulje i pomazanje podsjeća da su i vjernici pomazani da budu hram Duha Svetoga, da budu Božji kao što je i crkva dom Božji", kazao je vrhbosanski nadbiskup. Kardinal Puljić je dodao da na svijetu nikada više nije bilo učenih ljudi, ali i toliko zla. "To je zbog toga što je Bog gurnut u stranu i što je čovjek želio postati Bog."

U svojoj homiliji kardinal Puljić je kazao da župa Garevac ima 12 živućih svećenika te se također prisjetio svih svećenika i vjernika koji su sudjelovali u obnovi crkve.

Na koncu propovijedi je kardinal Puljić kazao da se mora tražiti od zastupnika u parlamentu da donose zakone koji će štititi čovjeka. Istaknuo je da Hrvati u BiH traže da se poštuju njihova prava, kultura, jezik i identitet.

Izrazio je i nadu da će ovaj dan kod svih Garevljana pobuditi ljubav prema rodnom domu. Pozvao je sve žitelje Garevca da dođu i obnove svoje domove. "Gdje ćeš živjeti biraj, ali ne zaboravi staze gdje si rastao i dom gdje si vjeru dobio", kazao je kardinal Puljić.

Potom je pristupljeno i samom obredu posvete crkve. Na kraju sv. Mise pročitana je i potpisana svečana povelja napisana prigodom posvete obnovljene crkve.

Na kraju Euharistijskog slavlja sve okupljene je pozdravio i vlč. Filip Brajinović, garevački župnik. On je ponovio poruku koja se nalazila nad ulazom u crkvu u Garevcu: "Garevljani, Garevac vas treba." Zahvalio je kumu Vladi Spajiću, a također i kumu srušene crkve Niki Mariću. Kao dar Garevljana kardinalu je predan tradicionalni posavski ručnik i slika obnovljena župne crkve.

Po završetku misnog slavlje uslijedilo je veliko narodno veselje uz tradicionalne zvuke šargije i violine.

posveta