Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  5. prosinca 2020.

 

Velikogorički župnik u Bos. Posavini

20. kolovoza 2009.
Ovih je dana vlč. Vlado Razum, župnik župe Navještenja BDM iz Velike Gorice boravio u Bosanskoj Posavini...

Razum_BrajinovicOvih je dana vlč. Vlado Razum, župnik župe Navještenja BDM iz Velike Gorice (Hrvatska) boravio u Bosanskoj Posavini, u čijoj župi živi nekoliko desetina obitelji iz ovoga dijela Bosne. U Garevca je razgledao Burića štalu, odakle je nekoliko stotina hrvatskih rodoljuba u svibnju 1945. odvedeno u smrt, a potom je razgovarao sa župnikom Filipom Brajinovićem o trenutačnoj situaciji u župi i mogućnosti povratku raseljenih. Usputno se navratio kod svoga župljanina Vlade Spajića koji je tih dana boravio u Garevcu i zadržao se u kraćem, prijateljskom razgovoru.

U Čardaku je imao priliku susresti se s voditeljima grupa mladih iz Vrhbosanske nadbiskupije i njihovim kordinatorom vlč. Šimom Maršićem. Pogledao je novoizgrađenu čardačku župnu crkvu, a u samostanu sestara Služavku Maloga Isusa, sestre su ga informirale o svome djelovanje u Čardaku i okolici.

Potom je župnik Razum obišao župu Srednja Slatina gdje ga je bratski primio župnik Ilija Orkić ocrtavši mu ukratko stradanja Hrvata katolika ovoga dijele Bosanske Posavine, te prijeđeni put svoga djelovanja na ovoj župi.

Pri povratku u Hrvatsku župnik Razum je u Derventi razgledao novosagrađenu crkvu Sv. Juraja. Župnik Filip Maršić ga ukratko informirao o tijeku gradnje crkve, o aktivnostima u župi, ali i o neugodnostima koje dolaze sa strane odgovornih u gradu.