Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  5. prosinca 2020.

 

Ideja stara 70 godina konačno će zaživjeti

14. listopada 2009.
Gradačački Hrvati započeli projekt izgradnje Doma Gradačac

Gradačački župnik vlč. Miroslav Agostini zajedno sa župnom zajednicom započeo je projekt izgradnje objekta koji bi odgovorio potrebama sadašnjeg vremena kao i svih hrvatskih i katoličkih društava koja su povezana sa župnom zajednicom. Riječ je o projektu izgradnje Doma Gradačac, površine 400 metara četvornih a koji bi bio izgrađen u dvorištu pored crkve sv. Marka. Prema riječima župnika, ova ideja stara je oko 70 godina, no na žalost, nije uspjela biti realizirana.
Kada je prije 70. godina župa Gradačac organizirala Euharistijski dekanijski kongres, priredili su bogat program koji na žalost nisu mogli realizirati jer je svečanost na otvorenom spriječila jaka kiša. Kako u medijima tako i među ljudima od tada se počelo povlačiti pitanje izgradnje jedne dvorane u Gradačcu u kojoj će se moći održavati vjerski i kulturni događaji. Na žalost, vrijeme je prolazilo, ideja se prenosila s koljena na koljeno ali nikad nije realizirana te su brojni kulturni događaji, promocije, izložbe i druge manifestacije koje organizira Katolička crkva u Gradačcu u suradnji s hrvatskim kulturnim i sportskim društvima, uglavnom održavani u iznajmljenim prostorima a neki od njih nisu mogli ni biti upriličeni. Gradacac_crkvaNa sreću, sadašnja generacija vjernika i suradnika ove župne zajednice suglasna je da se krene u realizaciju projekta izgradnje objekta koji bi nosio ime Dom Gradačac. „Gradačačka crkva i župna kuća su napravljene tako da je u njima gotovo nemoguće ostvarivati ono bez čega današnja župna zajednica ne može, a to su različiti kulturni sadržaji, vjeronaučna pouka, prigodne priredbe povodom katoličkih blagdana, seminari, promocije, izložbe i slično. Zato je potreba za jednim ovakvim objektom uistinu velika. Na svu sreću veliki broj članova naše zajednice je zainteresiran za ovaj projekt i smatram da je sada najidealniji trenutak da ideja koja je stara oko 70 godina konačno zaživi“, kaže Agostini.

Prostor Doma Gradačac će imati višestruku namjenu

Pored prostora za kulturne događaje, dvorana će prema idejnom rješenju arhitekta Petra Luše imati i prostor za službu medicinske pomoći, zatim dio koji bi bio uređen u knjižnicu, što je s obzirom na činjenicu da župa trenutačno raspolaže s velikim brojem vrijednih knjiga i literature koja zbog neadekvatnog prostora propada, također od iznimne potrebe. S obzirom da je današnje vrijeme donijelo potrebu razvijanja dobrotvorne djelatnosti i humanosti, Dom će imati i dio namijenjen za karitativnu djelatnost. Planirana je i velika koncertna dvorana, dvorana koja će biti prikladna za svečanosti u povodu krštenja, krizme, vjenčanja... Također, planirano je i da jedan dio u Domu bude prilagođen za obavljanje kućne radinosti u čemu bi se posebna pozornost posvetila očuvanju starina te bi se mnogi od predmeta koji su nekada korišteni na ovim prostorima, ponovno mogli izrađivati te na taj način spasiti od zaborava. „Mnogo je razloga i motiva da krenemo u ostvarivanje ovog projekta kroz buduća vremena. Kroz ostvarivanje materijalnog dijela, potrebno je i duhovno osvješćivanje jer bi i župljani i svi dobročinitelji koji se uključe u gradnju ovog objekta , bili povezani uz duhovne sadržaje i namjene radi čega se ova zgrada zapravo i gradi“ – kaže Agostini. Dom Gradačac bit će izgrađen u župnom dvorištu i svojim položajem i lokacijom u potpunosti će odgovarati potrebama i standardima modernog života. Za prvu fazu projekta koja podrazumijeva podizanje objekta, potrebno je osigurati 150.000 KM. Prema riječima župnika, do sada je prikupljeno 30.000 KM koje smatra dostatnim za izlivanje temelja. Postoji još dosta obećanja i zainteresiranost je na visokoj razini, te župnik vjeruje da će s početkom radova i broj dobročinitelja biti sve veći. „Računam i na pomoć naše župne zajednice jer se objekt pravi isključivo radi naših ljudi a izgledna je i pomoć naših kulturnih društava koja djeluju na području Gradačca, prije svega HKD „Napredak“ Gradačac koje nema svoj prostor i kome će ovaj objekt biti od velike koristi.“ Osim Hrvata katolika, župnik Agostini napominje da će prostor moći koristiti i ostali Gradačačani. Izgradnjom Doma Gradačac, planira se i proširenje dosadašnjih aktivnosti te organiziranja mnogih drugih koje do sada zbog neadekvatnih prostora, nisu bile izvodive. Početak radova planiran je za kraj jeseni, no s obzirom da se približava zimska sezona, većina radova planirana je za naredno proljeće. „Svi mi koji se okupljamo oko ove župne zajednice smo suglasni da je izgradnja Doma Gradačac opravdana. Upravo zato, sumnji nema mjesta da projekt neće uspjeti. Nemamo namjeru graditi objekt na brzinu, bitno je da započnemo radove, a kad se nešto započne, mora i da se dovrši“ – kaže Agostini te dodaje kako će o drugoj fazi koja podrazumijeva vanjsko i unutarnje uređenje, razmišljati kada za nju dođe vrijeme.

Crkva sv. Marka uskoro će dobiti izvorni oblik crkve od kamena

Nije bez razloga gradačačaki župnik ovoliko optimističan. Da je to tako potvrđuje primjer dosadašnje uključenosti župne zajednice u realizaciju projekata izgradnje i obnove. Jedan od njih, obnova crkve sv. Marka koji je trenutačno u tijeku, zapravo su i pokrenuli župljani iz Ledenica Donjih, mjesta koje pripada ovoj župi. Njih par je odlučilo snositi kompletne troškove vanjskog uređenja crkve. Od nakane nisu odustali ni kada je u pola posla zbog nepredviđenih okolnosti došlo do znatnog povećanja potrebnih sredstava. Naime, crkva sv. Marka u Gradačcu sagrađena je 1889. godine. Do sada je više puta obnavljana, a kako je na crkvi bila fasada, ni župnik ni župljani nisu znali od kojeg je materijala napravljena. Arhitekt Lušo otkrio je da se ispod fasade nalazi kamen te naložio da se što veći dio tog kamena otkrije kako bi se crkvi vratio njen prvotni izgled crkve od kamena. „Nadamo se da će crkva dobivajući novo izvorno ruho, zasjati jednim posebnim sjajem. Obnova ove crkve kao i svi objekti koje namjeravamo graditi donijet će jednu obnoviteljsku korist, zapravo bit će poticaj da se ova crkva i ovaj prostor još više voli a ta se ljubav pokazuje kroz posjet crkvi. Crkva nije spomenik niti muzej. Ona je objekt koji se posjećuje, u službi je žive zajednice i to je njezina posebna uloga i veličina“, kaže je župnik Agostini. Vanjska obnova crkve trebala bi biti dovršena do kraja ove godine nakon čega će se započeti i njezino unutarnje uređenje. Usporedo s radovima na izgradnji Doma Gradačac, predviđeno je i uređenje župnog dvorišta, parkinga, te modernog prilaza crkvi s prometnice pored koje se nalazi. Župa Gradačac broji 320 vjernika od čega njih 150 živi u Gradačcu a ostali u okolnim mjestima. Iako mali brojem, Hrvati ovih krajeva su poznati po čuvanju i njegovanju tradicije i običaja te su često organizatori smotri folklora, promocija narodnih običaja, starih hrvatskih nošnji, tradicionalnih pjesama i instrumenata i sl.

Ankica Stjepić Ćosić (Katolički tjednik)