Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  15. kolovoza 2022.

 

Proslavljena 125. obljetnica župe Bijeljina

10. ožujka 2010.
Za proslavu ove važne godišnjice pozvani su i rado se odazvali svi župljani Bijeljine, kao i župnici i župljani iz susjednih župa.

Obilježavanje 125 godina župe u Bijeljini, započelo je trodnevnicom. Župnik župe Prečistog srca Marijinog don Marijan Brkić organizirao je trodnevnicu, koju su pohodili mnogobrojni vjernici iz BiH, Hrvatske i Srbije.

Za proslavu ove važne godišnjice pozvani su i rado se odazvali svi župljani Bijeljine, kao i župnici i župljani iz susjednih župa.

Bijeljina_zupna crkvaPrvog dana trodnevnice, 4. ožujka župnik i čuvar svetišta sv. Leopolda Mandića iz Maglaja, don Jakov Filipović donio je relikviju ovog sveca u Bijeljinu. Nakon dočeka i unošenja relikvije u crkvu, uslijedilo je koncelebrirano misno slavlje koje je predvodio don Jakov. Iz Slavonije na hodočašće prvoga dana su došla tri autobus vjernika te tri župnika. Pored ovih gostiju prisutni su bili i imam Islamske zajednice Samir ef. Camić u Bijeljini te episkop zvorničko- tuzlanski Vasilije Kačavenda. Episkop je nakon mise pozdravio sve nazočne, govorio o ekumenizmu te napomenuo kako katolička i pravoslavna nisu dvije toliko različite Crkve, već da se radi o jednoj Crkvi zapada i istoka koju veže jedan duh. Ovaj posjet kao i obraćanje vjernicima u prvi mah je bio iznenađujući ali izuzetno je pozitivno prihvaćen. Obraćanje episkopa Kačavende vjernicima pozitivan je primjer i poziv vjernicima na što bolji suživot.

Drugog dana trodnevnice, 5. ožujka, relikvije svetog Leopolda bile su izložene cijeli dan. Vjernicima je bio na raspolaganju svećenik za ispovijed ili pojedinačni blagoslov. U 17. sati upriličena je pobožnost «Put križa» kao i bolesnička misa. Relikvije sv. Leopolda iz Maglaja koje su nesebično posuđene bijeljinskoj župi povodom slavlja, ujedno su i najveće izvan Padove.

«Sv. Leopold je učinio svojevrsno čudo i doveo predstavnike drugih religija tu, kako bi nagnao na što bolji suživot. Svečeva želja je bila uvijek poći na istok i propovijedati ekumenizam, evo želja mu se ispunila», kazao nam je don Veselko Župarić, župnik Župe Presvetog Srca Isusovog u Brčkom, koji je predvodio svečano misno slavlje zadnjeg dana trodnevnice u Bijeljini.

Zadnjega dana, 6. ožujka, došlo je nekoliko stotina hodočasnika iz Maglaja, Brčkog, Boča, Zovika, Globarice, kao i iz Hrvatske kao i Srbije. U 14. sati upriličena je kratka pobožnost te ispraćaj relikvijara iz župe. «Inače u ovoj župi ima nekih stotinjak župljana, a ova tri dana na sv. misama bilo je čak i nekoliko stotina, tako da je ovaj događaj i ovakvo slavlje veliki poticaj našim vjernicima. Nekada je bilo nezgodno biti katolik u Bijeljini sada su odnosi već korektni, što je pokazao i posjet poglavara drugih religija iz Bijeljine ovom slavlju», kazao nam je za kraj don Jakov.

Ovakvo slavlje u Bijeljini je izuzetan poticaj za župljane i sve ostale. Moramo se sjetiti ove župe i češće a ne samo prilikom nekih slavlja.

Bijeljina je najistočnija župa Vrhbosanske nadbiskupije koja osnovana 1885. odvajanjem od župe Brčko. Župi u Bijeljini danas pripadaju naselja Bijeljina, Modran, Sapna te filijalna ispostava Zvornik. U proteklom ratu župa je pretrpjela strašne gubitke. Katolike su ekstremni Srbi protjerali a crkvu i župni ured prenamijenili za ono što im odgovara. Od prijeratnih preko osamsto župljana, danas ih je ostalo na žalost jedva preko sto. Slavlje 125. godišnjice župe čini veliki korak i poticaj vjernicima koji su ostali ili se vratili na svoja ognjišta.

 

Katolički tjednik