Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  15. kolovoza 2022.

 

Spomen knjiga o mons. dr. Marku Josipoviću

26. travnja 2010.
U knjizi pod naslovom: "Volim ljude" otisnuti su svi govori, izrečeni 11. svibnja 2009. na Misi zadušnici za pokojnog svećenika Marka

U izdanju Nadbiskupije vrhbosanske i Hrvatskog kulturnog društva Napredak, a o prvoj obljetnici smrti 8. svibnja, otisnuta je spomen knjiga na poznatog vrhbosanskog svećenika mons. dr. Marka Josipovića, kanonika Stolnog kaptola vrhbosanskog i profesora na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji te rektora katedrale Srca Isusova u Sarajevu, pod naslovom: „Volim ljude“. U knjizi su otisnuti svi govori, izrečeni 11. svibnja 2009. na Misi zadušnici za pokojnog svećenika Marka u sjemenišnoj crkvi sv. Ćirila i Metoda u Sarajevu i na sahrani u mjestu Gornji Kladari kod Modriče kao i relevantni tekstove s pokojnikovom autobiobibliografijom kao prvi prilog upoznavanju lika ovog svećenika, odgojitelja i profesora.

JosipovicMarko_knjigaU predgovoru vlč. mr. Božo Odobašić, najbliži prijatelj pokojnog svećenika Marka, podsjeća da je na Misi zadušnici u Sarajevu te sahrani u Gornjim Kladarima sudjelovalo, osim nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, biskupa banjolučkog mons. dr. Franje Komarice i pomoćnog biskupa vrhbosanskog mons. dr. Pere Sudara, preko 200 svećenika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i Hrvatske te pokojnikov bliski prijatelj iz Njemačke i počasni kanonik preč. Heribert August.

„'Volim ljude' bila je česta izreka mons. dr. Marka Josipovića… U svim oproštajnim govorima, kasnijim zapisima u tiskovinama, na internetu i komemoracijama mogli smo osjetiti koliko je Marko bio voljen, koliko nam je značio kao prijatelj, svećenik, profesor, kanonik, znanstvenik, filozof i teolog, odgojitelj mladih a napose svećeničkih kandidata u Bogoslovom sjemeništu i Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji sada već uzdignutoj na rang Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu“, napisao je u predgovoru profesor Odobašić ističući zahvalnost bivšem kancelaru preč. Marku Zubaku i svima koji su pomogli prikupiti potrebnu građu kao i Katoličkom tjedniku za ustupljene fotografije te kanoniku Heribertu za financiranje tiskanja spomen knjige. (kta)