Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  3. prosinca 2020.

 

110. obljetnica župe Bosanski Šamac

23. lipnja 2010.
_______________

Župljani župe Presvetog Srca Isusova u Bosanskom Šamcu 11. lipnja imali su razloga za trostruko slavlje. Naime toga dana slavili su patron župe, 110. godišnjicu postojanja župe (1900. – 2010.) te svečani završetak Svećeničke godine.

Za tu veliku svečanost župa se pripremala trodnevnicom koju je predvodio župnik iz Babine Grede vlč. Ivan Tunjić. Svi štovatelji Srca Isusova za trodnevnicu su se ispovijedali i pričestili i tako obavili svoj zavjet Srcu Isusovu.
Na samu svetkovinu svečanu svetu misu u ispunjenoj ckrvi predslavio je pomoćni biskup vrhbosanski dr. Pero Sudar. Unatoč velikoj vrućini i sparini svi vjernici su bili pobožni, strpljivi i gromoglasno su pjevali pjesme Srcu Isusovu uz zvuke harmonija za kojim je svirala s. Rozelina iz Čardaka. Na kraju svete mise krenula je iz crkve svečana Tijelovska procesija kroz grad uz zvukova dva zvona s crkvenog zvonika. Procesiju su vodila četiri ministranta s križem, zastavom Srca Isusova i svijećama, a vjernici su pjevali euharistijske pjesme, završavajući ju u crkvi blagoslovom s Presvetim i pjesmom Do nebesa nek se ori naših grudi gromki glas...
Bosasnki Samac_crkvaNa svetoj misi i u procesiji su sudjelovali i župljani susjednih župa iz Slavonije i Bosanske Posavine - Slavonski Šamac, Kruševica, Sikirevci, Babina Greda, Štitar, Jaruge, Gundinci i Velika Kopanica - te župljani župa Prud, Hrvatska Tišina, Grebnice, Domaljevac, Oštra Luka-Bok, Tolica, Vidovice, Gornja Dubica, Balegovac, Vojskova i drugi.
Na svečanosti su bili nazočni i predstavnici državnih vlasti BiH, gosp. Sulejman Tihić sa svojom pratnjom te predstavnici općinskih vlasti na čelu s načelnikom Savom Minićem i predsjednikom skupštine Bos. Šamac Predragom Marinkovićem. Tako je Srce Isusovo u svom hramu, novoj crkvi, okupilo oko sebe i ujedinilo pripadnike triju monoteističkih religija i sve ljude dobre volje kao i predstavnike državnih i crkvenih vlasti u Bosni i Hercegovini. Na taj svečani dan Srce Isusovo je ujedinilo žitelje države Hrvatske i BiH i pokazalo kako rijeka Sava spaja, a ne razdvaja.
Nakon završene svečanosti održan je i zajednički domjenak za svećenike, pjevače i ostale goste u župnoj vjeronaučnoj dvorani. Zajedništvo je posebno naglasio mons. Sudar u svom kratkom pozdravnom govoru za ručkom. Ono što ne mogu ljudi postići to može Presveto Srce Isusovo.


Nova crkva na temeljima porušene

Dekretom nadbiskupa Stadlera 1900. utemeljena je župa Bosanski Šamac. Prva župna kuća sagrađena je do 1906. Dok nije izgrađena nova crkva kao bogoslužni prostor služila je unajmljena kuća tj. bivša gostionica na Savi u samom Šamcu. Nova župna crkva s tornjem visokim 30 m u kojem su bila tri zvona izgrađena je 1925. godine, a obnavljana je nekoliko puta. Tijekom rata 1992.-1995. srpski su ekstremisti župnu crkvu razorili do temelja, dok su ostale crkvene objekte teško oštetili, a sve Hrvate katolike s područja župe protjerali. Na temeljima stare župne crkve u Bosanskom Šamcu izgrađena je nova crkva koja je po izgledu jednaka staroj.

Josip Janjić