Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  28. studenoga 2020.

 

Srebreni svećenički jubilej

29. lipnja 2010.
Danas se suradnik naše stranice vlč. VLADO JAGUSTIN spominje 25. obljetnice svoga svećeničkog ređenja.

JagustinVladoDANAS se suradnik naše stranice vlč. VLADO JAGUSTIN spominje 25. obljetnice svoga svećeničkog ređenja. Na svetkovinu apostolskih prvaka Sv. Petra i Pavla Vrhbosanski nadbiskup dr. Marko Jozinović zaredio ga je za svećenika u sarajevskoj provostolnici. Mladu Misu slavio je u Garevcu 4. kolovoza 1985.

Rođen je 16. kolovoza1957. godine u Garevacu od roditelja Ivice i Janje, rođene Burić, a kršten 24. kolovoza 1957.godine u modričkoj crkvi. Osnovnu školu pohađa u Garevcu i Donjim Kladarima, a sjemenišnu gimnaziju za spremenje svećenika završio je u sjemeništu „Zmajević“ u Zadru,  te vanjsku gimnaziju u gimnaziji „Juraj Baraković“ u Zadru. Filozofsko – teološke nauke pohađao je u Sarajevu, te zadnje dvije godine u Splitu pri zagrebačkom teološkom fakultetu. Kao đakon bio je na praktikumu u župi sv. Josipa u Zenici 1984.godine. Poslije Mlade Mise poslan je za kapelana u Derventu gdje ostaje do 1. rujna 1990. godine.

Cota_JakovaPotom je imenovan  župnikom u župi Rastičevo gdje ostaje u prijeratnom, ratnom i poratnom vremenu do 17. kolovoza 2002. godine. Poslije ratnih stradanja vraća se u Rastičevo gdje gradi porušenu crkvu Sv. Ante obnavlja župnu kuću i uz nju veliku dvoranu, koja je privremeno služi kao bogoslužni prostor. Obnavlja grobljansku kapelu na groblju „Mašet“, koja je bila oštećena topničkim djelovanjem 1992. godine. Gradi spomen kapelu poginulim braniteljima, te kapelu na grobu posljednjeg glagoljaša Jakova Čote (1997. god-. u mjestu Blagan na Kupreškoj visoravni. Iste godine izdaje brošuru o životu glagoljaša Jakova Čote i oživljuje hodočašće na njegov grob. Od 17. kolovoza 2002. godine župnik je u Živinicama.

Dekretom br. 815/2002 od 27. srpnja 2002. Vlado Jagustin je razriješen pastoralne službe župnika u župi sv. Antuna Padovanskog u Rastičevu i imenovan župnikom u župi sv. Ivana Krstitelja u Živinicama.

Nastavlja s radom u neopremljenoj crkvi u Živinicama, renovira župnu kuću, gospodarske zgrade, uvodi rasvjetu u crkveno dvorište. God. 2008. gradi filijalnu crkvu na groblju u Gornjim Živinicama. Kupio je zemljište za filijalnu crkvu u Banovićima i izradio idejni plan za crkvu i dobio potrebne dozvole.

Burica stala - naslovDugotrajnim istraživanjem  napisao je knjigu Burića štala koja je ugledala svjetlo dana u svibnju 2008. godine.  Iste godine pronalazi u maticama župe Bijela prvi pisani spomen Garevca 18. siječnja 1762. godine, a iz četiri matice župe Bijela objavio je na portalu Garevc.net krštenja, vjenčanja i umrle iz Gareva (Garevca) od 1762. do 1781. godine.

 

 

Misniče Vlado, čestitamo Ti  srebreni svećenički jubilej i molimo da Te Gospodin blagoslovi i prati u Tvome daljnjem radu u njegovom vinogradu.

 

Garevac.net