Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  28. studenoga 2020.

 

Klica života u Garevcu

30. lipnja 2010.
Ovako je prije deset godina "Svjetlo riječi" iz Sarajeva pisalo o Garevcu.

           Klica zivota_Garevac

 

PORUŠENA ŽUPA KOD MODRIČE

 

Garevac, hrvatsko selo, smješteno u općini Modriča (Bosanska Posavina) - uništeno je i spaljeno u lipnju 1992. godine. Nekoć bogato i uređeno, doživjelo je sudbinu gotovo svih mjesta Bosanske Posavine naseljenih Hrvatima. Ali, Garevac ovih dana ponovno počinje živjeti.

U spaljenu župnu kuću došao je ovoga ljeta novi župnik vlč. Ilija Matanović. Odmah se prihvatio posla: uz pomoć župljana pokrio je župni stan, zatvorio vrata i prozore, ogradio crkvenu zemlju. Radnici još uvijek rade na uređenju kuće. Posla je puno. Garevljani su obećali doći i kuću iznutra ožbukati. Župnik trenutno stanuje u podrumu gdje mu je i ured. Zatekli smo ga u radnom odijelu; veli:

- Ako sam sebi neću pomoći, tko će mi pomoći?

Garevac je prije rata brojio oko 700 hrvatskih obitelji. Danas na terenu župe živi još nekoliko osoba - Hrvata. Još desetak osoba dolazi svakodnevno raditi na raščišćavanju svojih ruševina. U selu su smještene srpske izbjeglice iz okolice Vozuće - zavidovićka općina, i čini se da ne razmišljaju mnogo o povratku u svoje krajeve. Kad bi iselili izbjeglice iz njihovih kuća, mnogi bi se Garevljani vratili na svoje. Dosad je popravljeno dvadesetak kuća. Radove financira norveška vlada.

 

Župnik trenutno živi u hotelu D kategorije s pet zvjezdica

 

Župna crkva, ponos svih vjernika, spaljena je. Ostali su samo zidovi. Na pročelju su ostali ćirilični grafiti. Oni su pokazatelji duševnog stanja, autorove nekulture i netolerancije. Tko ne poštuje tuđe svetinje, ne ljubi ni svoje. Tko živi od mržnje, izjeda sama sebe i svoje bližnje.

Župnik se nada boljim danima, jer gore ne može biti - veli. Na župnoj kući je veliko slovo D - ćirilicom i broj 3. Na pitanje što to znači, velečasni Ilija se šali na svoj račun:

- Živim u hotelu D kategorije, ali ne s tri već s pet zvjezdica: prva zvjezdica - nema struje; druga - nema vode; treća - nema WC-a; četvrta - nema izlaza iz kuće; i peta zvjezdica - nema izlaza iz dvorišta.

Situacija je teška, ali nije bezizlazna. Valja zasukati rukave i prihvatiti se posla. Od proklinjanja nema koristi Vjera učvršćuje nadu u bolja vremena Možda jednom sunce pravde i mire zasja i nad našom Bosnom.

 

Tekst i snimke: Ilija ORKIĆ