Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  27. studenoga 2020.

 

Proslavljena 100. obljetnica župe Velika Brusnica

6. rujna 2010.
Ne prodajite svoje kuće i imanje, jer time prodajete i svoju dušu. Ne kidajte svoje srce iz svoga zavičaja, gdje god da ste smješteni. Dovodite svoju djecu i unuke u svoj kraj, pokazujte im staze kojima ste hodili, rasli u vjeri.

Brusnica2010Župa rođenja Blažene Djevice Marije u Brusnici u Bosanskoj Posavini proslavila je u nedjelju, 5. rujna 100. obljetnicu župe i crkveni patron. Blizu tri tisuće vjernika među kojima visoki državni dužnosnici iz BiH i Hrvatske, te pet KUD-a dočekali su vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića kojega je od Bosanskog Broda dopratila policija i udruga biciklista iz Slavonskog Broda.

Nakon što je blagoslovljenom vodom poškropio okupljeni puk i novi pastoralni centar kardinal Puljić je u zajedništvu s dvadesetak svećenika predvodio svečano euharistijsko slavlje koje je pjevanjem uzveličao župni zbor iz Domaljevca pod vodstvom s. Jele Dubrovac. Dirljiva i ohrabrujuća bila je kardinalova propovijed okupljenom puku napose malom stadu od 30-tak povratnika, koji sa župnikom Markom Hrskanovićem iz pepela obnavljaju tu župu, koja je u zadnjem ratu, poput mnogih drugih župa, doživjela velika stradanja.

„Ne prodajite svoje kuće i imanje, jer time prodajete i svoju dušu. Ne kidajte svoje srce iz svoga zavičaja, gdje god da ste smješteni. Dovodite svoju djecu i unuke u svoj kraj, pokazujte im staze kojima ste hodili, rasli u vjeri. Ne izgovarajte se da su vremena teška, jer nisu bila lagana ni prije stotinu godina kada su vaši djedovi, odricanjem i žrtvom gradili i čuvali ovu svetu grudu. Ne prezirite njihove žrtve, pokažimo da smo dostojni potomci koji vole svoj kraj", bile su neke od snažnih kardinalovih poruka i zamolbi koje je izrekao osvrćući se na stoljetnu povijest župe. Zahvalio je svima koji su se od samih početaka trudili da župa zaživi napose povratnicima. Govoreći o Rođenju BDM, kojim je započelo naše spasenje upozorio je kako se danas sve manje poštuje novi život. „Mnogi se hvale da vole svoj hrvatski narod, ali nema veće ljubavi od one koja njiše kolijevke, jer njiše budućnost, zato znajte se radovati novom život, voljeti ga i cijeniti, jer on je blagoslov narodu i cijeloj Crkvi.“, poručio je kardinal. Kako izgradnja nove crkve još nije započela, misa se slavi u privremenoj župnoj kapeli u sklopu pastoralnog centra čije je prostorije na kraju mise blagoslovio kardinal Puljić, a po prvi su puta zazvonila i nova crkvena zvona.

Druženje je do kasnih večernjih sati nastavljeno uz kulturno-umjetnički program, a zajednički je objed bio pripremljen za sve. Blagdanu je u subotu, 4. rujna prethodila duhovna priprava čiji je program započeo u 15 sati molitvom križni put po novim postajama koje su mještani nedavno postavili. Predvodio ga je Mato Majić, župnik u Vidovicama. Misno slavlje na temeljima stare crkve predvodio je mons. Luka Tunjić, rektor Bogoslovije u Sarajevu.

Župu Rođenja BDM osnovao je 1910. sluga Božji Josip Stadler, prvi nadbiskup vrhbosnaski. Na službi je dosada bilo 23 župnika, a sadašnji župnik Hrskanović prvi je poslijeratni župnik i na službi je sedam godina. Od 1959. do 1965, djelovale su i redovnice Družbe Služavke Malog Isusa. Župa je iznjedrila tri duhovna zvanja; dva svećenika i jednu redovnicu, a teriterijalno obuhvaća: Veliku i Malu Brusnicu, Klakar, Vrela i Dobru Vodu. Prije rata imala je više od 2000 vjernika a vratilo ih se i stalno živi 30-tak vjernika, uglavnom starijih, tek je jedna mlađa obitelj koja se vratila iz Švicarske. Imaju tri katolička groblja s kapelama, sv. Josipa, sv. Ante i sv. Ane. (kta/b.l.)