Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  1. prosinca 2020.

 

KARDINAL PULJIĆ BLAGOSLOVIO GRADILIŠTE I POLOŽIO KAMEN TEMELJAC U BUKOVICI

20. rujna 2010.
"Kamen temeljac simbol je Krista i znak da crkvu gradimo na sigurnom"
Bukovica

Unatoč prohladnom i kišovitom vremenu gotovo tisuću vjernika okupilo se u nedjelju, 19. rujna u Velikoj Bukovici na Topuzu u Bosanskoj Posavini na svečano euharistijsko slavlje pod kojim je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić blagoslovio gradilište i položio kamen temeljac u novu župnu crkvu sv. Antuna Padovanskog. „Iako kiši danas je sunce ogrijalo našu župu ugledavši našeg kardinala“, kazao je u pozdravnoj riječi, ne skrivajući svoju radost domaći župnik Marinko Filipović koji od studenog prošle godine uz tu župu opslužuje i župu sv Petra i Pavla u Kulini.

Nakon što je sa župnikom Filipovićem potpisao povelju kardinal Puljić ju je zajedno s kumovima crkve Markom i Katom Vukoje ugradio u kamen temeljac koji je položio u novu crkvu.

„Kamen temeljac simbol je Krista i znak da crkvu gradimo na sigurnom“, pojasnio je na početku propovijedi kardinal Puljić i nastavio: „pobjednik je samo onaj koji iz ljubavi gradi ono što je mržnja srušila. Zato je važno da u izgradnji crkve sudjeluju svi vjernici, da svatko da svoj udio, kako novčani tako i kroz žrtvu i molitvu. Kao što je cement vezivo crkve kao građevine tako su vjera i ljubav vezivo kojim se gradi Crkva kao zajednica. Simbol Crkve je mijenjati svoje srce prema evanđeoskom nauku, zato iz poštovanja prema Bogu gradimo iz ljubavi, jer gradimo život. Naša povijest je povijest ljubavi, neka nam sv. Ante, zaštitnik ove župe pomogne da volimo i čuvamo takvu povijest“, poručio je između ostalog kardinal Puljić.

Župnik Filipović zahvalio je svim donatorima kao i izvođaču radova tvrtki «Stanogradnja» zahvaljujući kojima gradnja nove crkve, koja se po novom projektu gradi uz staru u Domovinskom ratu porušenu crkvu, brzo napreduje.

Druženje je nastavljeno uz zajednički objed koji je bio pripremljen za sve.

Župa Bukovica je jedina župa u derventskom kraju koja nema struju. Znakovito je da je prije rata brojila 1250 vjernika, a sada živi samo jedna starija povratnica. Ohrabrujuće je što nedjeljom na misu dolaze izbjegli župljani iz Slavnskog Broda i dalje te ih je svake nedjelje 30-ak, obnavljaju kuće i župniku u svemu pomažu. (kta/b.l.)