Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  6. prosinca 2020.

 

Uz 80. obljetnicu rođenja svećenika Šoljića

21. rujna 2010.
_____________

Soljic _ MarijanU rujnu ove godine navršilo se 80 godina od rođenja svećenika Marijana Šoljića koji je zadnje godine svoga života bio župnik u Bijeljini, a svjetlo dana ugledao je na Malu Gospu u Donjim Kladarima.

Bogosloviju pohađa u Đakovu i Zagrebu, gdje je zaređen za svećenika 29. lipnja 1957. Bio je kratko kapelan u Modriči, a u rujnu 1960. imenovan je župnikom u Bijeljini, gdje ostaje do kraja života. Umro je 10. srpnja 1986. u 56. godini života. Pokopan je na mjesnom groblju u Donjim Kladarima.

Marijan se još od bogoslovskih dana bavio i literarnim  radom. Ciklostilom je izdao antologiju hrvatske duhovne lirike On me gleda, ja ga gledam (Zagreb 1959. i 1960.) o kojoj je Đuro Kokša u antologiji Hrvatska duhovna lirika zapisao: „Šljićeva antologija obuhvata isključivo svećenike pjesnike od Preporoda naprijed. Raspoređena je po tematici; dosta širokih estetskih mjerila. Nekoliko poznatih imena nema: I. Despot, S. Buzolić, S. Petrov, J. Benac, R. Kupareo“ (str. 341).

Pjesme Stipe BarisicaU svibnju 1975. izdao je, kao župnik u Bijeljini, ciklostilom Pjesme Stipe Barišića, vhrbosanskog svećenika koji je putujući 6. srpnja 1944. na svoju Mladu Misu u Sl. Brod bio pokošen neprijateljskim rafalom u blizini Žepča. Šoljić je u zbirku uvrstio 65 pjesama, od kojih su neke prvi puta objavljene.  U nekoliko slučajeva  Šoljić je sam dopjevao stihove ili ih je na svoju ruku promijenio.

Zbirku od 100 stranica priređivač završava riječima:

„Stipe – brate! Sine Bosne,

Kraja najljepšeg na svijetu,

Ti sam sebi dade ime: Božji Poverello!

Sin si zemlje ljupke, kršne i ponosne,

Al svejedno opet čest bi odveć samotan:

„Božji Poverello – pravi Božji sirotan“.

Ipak stihovi ti nisu cvijeće svelo, -

Ta predajem ih našem dobrom svijetu!

 

Rekao si u jednoj pjesmici svojoj:

„Kad ja umrem, nitko neće marit za me!“

A vidiš li, Božji Poverello,

Cilj bar neki ovoj gesti mojoj?...

Poslije smrti sve su drugačije stvari,

Jest, al za tebe, eto, ipak netko mari!

Stihovi tvoji nisu neko cvijeće svelo,

Zašto reče: Nitko neće marit za me?