Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  15. kolovoza 2022.

 

7. studenoga: Dvije obljetnice

7. studenoga 2010.
Početak radova na Garevačkoj crkvi i obljetnica smrti prvog Garevačkog župnika

Na temeljima Garevacke crkve

Naša slika snimljena je krajem studenoga prije 38 godina, a prikazuje prvog Garevačkog župnika preč. MIJU THONA s grupom radnika i polaznicima vjeronaučne pouke na temeljima Garevačke župne crkve Marija, Majka Crkve. Naime, u utorak 7. listopada 1972. godine otpočeli su radovi na podizanju temelja Garvačke crkve,a po nacrtu arhitekta Alberta Lehra iz Freiburga. Radovi su tako brzo i dobro napredovali, da je cijela građevina bila skoro ozidana do krovišta na dana blagoslova kamena temeljca 12. kolovoza 1973.

Na današnji dan prije 24. godine umro je u Župnom uredu u Uigendorfu u Njemačkoj preč. Mijo Thon, za koga se može reći ne samo da je bio velik stasom, već i duhom, ali jednostavan, skroman, drag i ponizan misnik, vjeran sebi i Evanđelju – jednostavno Mijo parok, kako su ga ljudi rado zvali. Za Garevac i Garevljane je mnogo učinio. Okupljao ih je, obilazio ih, ulijevao im nadu i jačao vjeru u teškim godinama jednoumlja. Organizirao je vjeronaučnu pouku i slavljenje svetih tajni naše vjere u jednoj privatnoj kući, a potom u gospodarskoj zgradi na mjestu gdje se danas uzdiže toranj Garevačke crkve. Promicao je pobožnost Prvih petaka i subota, satima je sjedio u hlandnoj ispovijedaonici, neumorno je obilazio bolesnike, širio je molitvu sv. Krunice, mlade je generacije oduševljavao za svećenička i redovnička zvanja. U Garevac je prvo dolazio biciklom, potom na malom PUCH-motociklu, zatim na velikom motoru, a potom u autu. Zračio je toplinu, jednostavnost, susretljivost i spremnost pomoći gdje je bilo potrebno. Nikada nije kritizirao niti je kada nešto negativno rekao o drugome. Nije čudo da su vrata župne kuće u Modriči uvijek bila za svakoga otvorena.

Iduće godine se navršava 25. godina od njegova odlaska u Očev dom, a za dvije godine 2012., stota obljetnica njegova rođenja. Da li će ove obljetnice za nas Garevljane proći nezamijećene, ili ćemo imati volje i odvažnosti dolično ih obilježiti? One nas obvezuju da mu na doličan način reknemo hvalu za sve dobro što je kroz nepunih 20 godina boravka u našoj sredini učinio za Garevačkog čovjeka.

Stoga pozivamo sve Garevljane, posebno Garevačke svećenike, od kojih svaki na neki način duguju zahvalnost preč. Miji za dar svećeništva, da porade na tome da se godine 2012. obilježi stota obljetnica njegova rođenja.