Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  6. prosinca 2020.

 

Stogodina župe Novo Selo

2. srpnja 2011.
Župa Presvetog Srca Isusova u Novom Selu u Bosanskoj posavini proslavila je u petak, 1. lipnja uz patron župe 100. obljetnicu postojanja.

Novo Selo, (IKA) - Župa Presvetog Srca Isusova u Novom Selu u Bosanskoj posavini proslavila je u petak, 1. lipnja uz patron župe 100. obljetnicu postojanja. Tisuće Posavljaka, od kojih najviše Novoseljana, povratnika i onih raseljeni diljem Europe već su od ranih jutarnjih sati pristizali kako bi svečano dočekali vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića koji je u zajedništvu s brojnim svećenicima predsjedao blagdanskom slavlju. Prije mise kardinal je pohodio mjesno groblje i molio za pokojne.

Zahvaljujući Gospodinu za sve milosti koje je dijelio kroz stoljeće župe, kardinal Puljić u propovijedi je istaknuo da je sluga Božji Josip Stadeler, prvi vrhbosanski nadbiskup, shvatio snagu Presvetog Srca Isusova te mu je posvetio cijelu nadbiskupiju, a i mnoge župe po Bosni. Prisjetivši se Domovinskog rata kada je porušena prijašnja crkva i sve kuće, a mještani protjerani, ponovno je upozorio na mržnju. Pojašnjavajući da Krist oprašta grijehe, oslobađa svojom milošću i uči ljubiti, zamolio je vjernike da u Božanskom Srcu Isusovu prepoznaju da su voljena bića, da obnove svoje srca na izvoru Njegove ljubavi, kako ne bi bilo otrovno i zajedljivo, nego srce puno blagosti. Svjestan kako je povratak veliki problem kardinal je jasno Posavljacima poručio da vole svoje, da učine zavjet prema svom rodnom kraju, svojim pokojnima, a napose da ne prodaju zemlju.

Na misi je kršten Ante, prvo dijete Marice i Danijela Bilića, čiji su roditelji živjeli u Novom Selu. Domaći župnik Anto Trgovčević zahvalio je kardinalu na predvođenju slavlja te iznio kratku kronologiju župe kroz jedno stoljeće. Kardinal se susreo s predstavnicima vlasti Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji su bili nazočni i na misnom slavlju. Proslava je nastavljena uz prigodni kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili brojni KUD-a iz Bosne i Hrvatske, a za sve je bio pripremljen zajednički objed.