Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  13. kolovoza 2022.

 

Prezime IVAKIĆ

10. kolovoza 2011.
_____________

IVAKIĆI su Hrvati, dobrim dijelom iz okolice Trogira. Razmjerno najviše Ivakića u proteklih 100 godina rođeno je u mjestu Blizini kraj Trogira, gdje se svaki dvadeseti stanovnik prezivao Ivakić. U Hrvatskoj danas živi oko 200 Ivakića u više od 55 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 90 pa se njov broj do danas udvostručio.

U popisu Biskupa Dragičevića 1768.godine spominju se Ivakići u Rahiću kod Brčkoga sve do 1840.godine, te u Vrbovcu kod Odžaka u župi Svilaju u crkvenim maticama.U Garevcu se pojavljuju vrlo kasno i to dolaskom na ženino imanje sklapanjem braka.

Najveća migracija Ivakića u prošlom stoljeću zabilježene je iz općine Brčkoga u Dugo Selo kraj Zagreba. Prisutni su u 10 hrvatskih županija, u ukupno 24 općine i 34 naselja, podjednako u gradskim i seoskim područjima. Danas ih najviše živi u Primorskom Dolcu kraj Trogira, 20 osoba, u Drenovcima kraj Županje 20., u Rijeci 15., u Trogiru 10 i u Zagrebu 10 osoba.

Ivakića ima u Vinkovcima. U Vinkovcima postoji Gradsko amatersko kazalište književnika Joze Ivakića r. 1879.godine i njegova ulica, te pisac Vladoje Ivakić r. 1880.godine iz Slakovca kraj Vinkovaca (umro 1959.g.). Ivakića ima kraj Trogira u selu Dolac i u Cetinskoj krajini. Smatra se da su doselili negdje od Splita. Iz Kaštelštafilića kod Splita poznat je književnik Mihovil Ivakić r. 1752. a umro 1831.godine.

„Josip Ivakić iz Vrbovca kod Odžaka ženi se 12.4.1777.godine s Vitom (Živkom) Lebić, udovicom Šimuna Lebića iz Garevca. Kumovi su bili Ivan Bajić i Anto Bajić. Najvjerovatnije da su ženidbom, došli na ženino u Garevac. Odakle su doselili u Vrbovac nisam uspio doznati.“  I vjerovatno netko od njegovih potomaka dolazi u Garevac. U to vrijeme vladaju velike kuge i majka s djecom dolazi svojim Lebićima u Garevac noseći s djecom prezime Ivakić.

Nestali iz Burića štale:

82. Ivo Ivakić, rođen 5. srpnja 1920. godine, iz Garevca, sin Mate Ivakića i Anđe rođene Cvitkušić. Bio je neoženjen i nestao iz Burića štale.