Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  5. prosinca 2020.

 

Neka ova crkva bude simbol povratka

12. kolovoza 2011.
Posvećena župna crkva u Hrvatskoj Tišini/Bos. Posavina
U župi Majčinstva Blažene Djevice Marije u Hrvatskoj Tišini 6. kolovoza posvećena je župna crkva. Nakon dugo vremena, župljani su ponovno dobili svoju crkvu.

U koncelebraciji 15 svećenika, među kojima su bili: župnik fra Joso Oršolić i provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran, a u nazočnosti nekoliko stotina župljana i gostiju, sveto misno slavlje predslavio je vrhbosanski nadbiskup i metropolit Vinko kard. Puljić.

„Ne prodajite svoja ognjišta“

tisina_posveta crkve„Nakon što je mržnja rušila i palila, ljudi su uz Božju pomoć ponovno sagradili ovaj Božji dom iz kojeg će uvijek odjekivati Božja riječ. Otvorimo svoja srca jer važno je srcem čuti, a onda će se dogoditi preobraženje“, kazao je kardinal u prigodnoj propovijedi, pozivajući na molitvu. Istaknuvši vrijednost obitelji kao crkve u malom, vrhbosanski nadbiskup se osvrnuo na sadašnja nemila događanja u svijetu i dodao: „Kakvu lijepu zemlju imamo, ljepote, planine, jezera. Kakve Božje darove imamo, a ne znamo Bogu zahvaljivati na njima. Kažemo, teško je vrijeme, ali to je naše vrijeme. Moramo se ujediniti u vjeri i složno graditi budućnost, stoga volite svoju grudu, lijepu plodnu ravnicu i ne prodajite svoja ognjišta već ih obilazite i kazujte mladima koliko je to važno.“
Nakon što je posvetio crkvu, kardinal je u oltar ugradio moći sv. Antona Marije Pucci, redovnika i župnika. Kum nove župne crkve je Ivo Kopić.
U razgovoru za posavinatv.com, nadbiskup Puljić je, ističući kako je ovdje ljubav pobijedila mržnju koja je rušila, kazao: „Nadam se da je ovaj događaj jest poziv i poticaj da ova crkva bude simbol povratničke opstojnosti na ovima prostorima.“

Srebrni jubilej župnika fra Jose

Nakon misnog slavlja, župnika fra Joso je sa svojim župljanima darovao kardinalu mnoge darove. Slavlje je nastavljeno pod šatorima u dvorištu crkve uz neizostavne zvukove šargije i pjesme, a i kolo se zaigralo.
Još jedna posebnost ove subote bila je i obilježavanje 25 godina fra Josinog misništva kojem su prigodne čestitke uputili svi nazočni.
Župa Tišina osnovana je 1858. i danas joj pripada pet sela: Donji Hasići, Gornjio Hasić, Hrv. Tišina, Novo Selo i Tursinovac. Prije posljednjeg rata, župa je imala više od 5000 vjernika u više od 1000 kuća dok se sada taj broj smanjio na oko 450 vjernika u 170 kućanstava. Za vrijeme rata župna kuća i crkva su devastirane, a župljani sustavno protjerani. Povratak prijeratnog stanovništva ovdje je započeo 2000., dok je obnova i rekonstrukcija župne crkve pokrenuta nakon višegodišnjeg raščišćavanja i priprema u jesen 2005.

Preuzeto iz Katoličkog tjednika