Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  13. kolovoza 2022.

 

Prezime IVUŠIĆ

12. kolovoza 2011.
______________

IVUŠIĆI su Hrvati, najvećim dijelom iz Cazinske krajine (BiH)., a prema nekim izvorima iz Župe Dubrovačke. Razmjerno najviše Ivušića u proteklih sto godina rođeno je u cazinskoj općini Bihać. U Hrvatskoj danas živi oko dvjesto Ivušića u više od sedamdeset domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno šezdeset, pa se njihov broj od do danas gotovo utrostručio. Nemamo podatak da su svi Ivušići istog korijena.

Glavni migracijski pravci Ivušića u prošlom stoljeću zabilježeni su iz okolice Dervente u Bosanskoj Posavini u Slavonski Brod, iz Bihaća u Zagreb te iz Garevca u Hrvatsku. Ivušići su prisutni u većini hrvatskih županija, u ukupno 27 općina i 35 naselja, znatno više u urbanim sredinama, 80%. Danas ih najviše živi u Zagrebu, 50 osoba, u Dubrovniku 30., u Slavonskom Brodu 25., na otoku Hvaru 7., u Bukovlju kraj Slavonskog Broda 7 osoba te Ivušića ima i u Andrijevcima.

Nestali Ivušići iz Burića štale u Garevcu:

Ivo Ivušić, iz Garevca, sin Marka Ivušića i Marko Ivušić, rođen 04.03. 1908.godine, iz Garevca, sin Marijana Ivušića i Ruže rođene Jukić. Sklopio brak u Modriči 1925. godine sa Lucijom Tokić iz Garevca, a drugi put 1929. godine sa Anđom Stanić iz Garevca.