Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  13. kolovoza 2022.

 

Prezime KOVAČ

15. rujna 2011.
Priredio: Vlado Jagustin, svećenik

Prezime KOVAČ ima u svim narodima, posebno slavenskim, a svoj korijen ovog prezimena mnogi tumače da je nastalo iz zanimanja te obitelji. U stara vremena nije bilo sela ni grada gdje nije bio potreban kovač. U Engleskoj i Americi je to Smith, u Njemačkoj Schmied, u Italiji Fabio, u Rusiji Kuznjec(ov)....  Kada je riječ o prezimenu Kovač u svom izvornom obliku riječi, a ne u prijevodu, ono je također veoma zastupljeno među mnogim narodima, najčešće slavenskim s malim varijacijama oblika tog prezimena. Ovo prezime se susreće kod Hrvata, Srba, Slovaka, Čeha, Mađara, Rusa, Slovenaca.... Međutim kada je riječ o ovakvoj komparaciji, treba napomenuti da ta prezimena koja su naizgled ista (slovno gledano gotovo identična) u stvari nemaju veze jedna sa drugim, jer naprimjer riječ Kovač kod Hrvata nema isto značenje niti izgovor kao kod Rusa, niti izgovor kao kod Mađara.

Poznate osobe kroz povijest: Ignac (1875.g.) i Karol Kovač 1880.g.), povjesničari iz Ljubljane 1875. godine, Dita Kovač pjevačka pedagoginja iz Zagreba 1891.g., Janko Kovač, političar iz Sošice 1893.g., Ante Kovač, publicist 1897.g. iz Vrbanje, Mirko Kovač, arhitekt 1914.g. iz Trsta itd.

U mnogim selima oko Livna ima prezime Kovač, a da ne spominjemo danas oko Šibenika. U Hercegovini su Kovači katoličke,  islamske i pravoslavne vjere, a u Sovićima katolici Kovači su porijeklom od Travnika koji su doselili prije 150 godina. Nekada su ti isti Kovači bili u selima kod Bileća u selu Plano, te kod Gacka.

Gledao sam nedavno na jednoj lokalnoj televiziji reportažu o nekom čovjeku, čini mi se, iz Prijedora koji je išao od mjesta do mjesta u BiH i zapisivao prezimena. Posjetio je oko 53 općine i skupio 200 tisuća različitih prezimena, a u svakoj je općini naišao na prezime Kovač.

Mostići su malo selo u općini Posušje u podnožju brda Radovnja u Rostovači, gdje svi mještani nose prezime Kovač.

Kada i kako su doselili u Garevac nemamo pouzdanih podataka, samo znamo da se pojavljuju zajedno s prezimenom Augustinović i Perak i to na istom zemljišnom posjedu. U Matici župe Podvučjak nailazimo na ovo prezime u mjestu Balegovci.

Dana 26. travnja 1774. Svakah, ispunivši po naredbi svetog sabora Tridentinskog i nenašav nikakove zaprike, vinča jah fra Grgo iz Vareša parok, Nikulu sina p. Ilie Labud iz Balegovaca, s Mandom kćeriu Ivana Luića iz Dubice. Svidoci biše Dujam Lebić iz Dubice, Mihat Jović iz Balegovaca i Matiana ž. Antuna Kovač iz istog mista.

U Matici krštenih samostalne kapelanije Tramošnica zapisano je: Garevo, 30.8.1789. Ja fra Marko Mijatović, kapelan, krsti dijete rođeno dana 28.8.1789. od zakonitih roditelja Josipa Šoljića i Petronile Kovač, kome dadoh ime Marko. Kum je bio Marko Soldić, svi iz sela Gareva.

Prema knjizi BURIĆA ŠTALA vlč. Vlade Jagustina donosimo Vam popis prezimena Kovač:

1. Mato Kovač, rođen 25. siječnja 1904. godine, iz Garevca, sin Ive Kovača i Mande rođene Tokić. Sklopio brak u Modriči 16.11.1927. godine sa Jelom Ivušić iz Garevca.

2. Leon Kovač, r.   ,  nestao u vrijeme 2. svijetskog rata.

Do ovog Domovinskog rata u Garevcu je bilo 8 domaćinstava obitelji Kovača.

Povratnici u Garevac:

Kovač Marko, zvani Pućan (umro), Kovač Bruno Ante (Legin), supruga i četvero djece, Kovač Zlatko, supruga, dvoje djece i njegova majka.