Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  6. prosinca 2020.

 

Proslavljen patron u Krepšiću

12. listopada 2011.
Piše: Ivan Ravlić, župnik, Posavska Mahala

U župi Krepšić kod Orašja proslavljen je patron BDM od krunice. Vrijeme je bilo idealno, pomalo svježe, nagoviještaj kiše i početak jeseni. Bilo je nazočno oko 120 vjernika a euharistijsko slavlje predvodio je vlč Marijan Brkić, župnik u Bijeljini, koncelebraciji sa 10 svećenika. Sve je nazočne na početku pozdravi domaći župnik vlč. Mato Mikičić.

Krepsic_patron.jpg

U propovijedi je vlč. Brkić naglasio da je ovaj spomendan nastao iz teške nevolje i trpljenja u kojoj se nalazio narod i u duhovnoj stisci prihvatio se krunice. Nije li krunice i našim bojovnicima u ratu bila najvažnije sredstvo i oruđe protiv neprijatelja, Turaka pa i u zadnjem ratu. Trebalo bi analizirati koliko je i kolikima krunica spasila život. Krunica se u ratu najviše tražila, to znamo najbolje mi svećenici, kada su vojnici dolazili na brzinu da zatraže krunicu,  stavljajući je oko vrata, laćajući se puške i odlaze na liniju. Krunica je dobro sredstvo i za one koji nisu pismeni, koji su kroz povijest u slikama svetim gledali uprisutnjenost Biblije. Kroz krunicu mi s Gospom razgovaramo, i iznosimo joj svoje tegobe i jade, suosjećajući s njenim tegobama.  Možemo je moliti, i ako često nećemo biti sabrani, ali samo nastojanje učinit će nas sabranijima, i sveci su se borili sa svojom sabranošću. No, interesantno je, mi ljudi ustručavamo se kad nam netko dođe, pred ljudima moliti krunicu, pa je prekidamo, a Boga se ne ustručavamo što  je prekidamo. Stidimo se ljudi, a Boga ne. 

Župna crkva u ratu, koja je završena 1972, ostala je uglavnom neoštećena. Samo je srušen toranj,  u ratu držala se stoka u njoj. Sadašnji župnik preuzeo je župu 2007. godine. Ima oko 80-ak kuća stalno nastanjenih sa 110 osoba. Možda moljenje krunice vrati još kojeg vjernika u župu.  

                                                                                            

Ivan Ravlić, župnik, Pos. Mahala