Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  13. kolovoza 2022.

 

Prezime MAZALO - MAZALOVIĆ

30. listopada 2011.
Priredio: Vlado Jagustin, svećenik

MAZALOVIĆI su Hrvati, dobrim dijelom iz okolice Županje. Razmjerno najviše Mazalovića u proteklih sto godina rođeno je u Gunji kraj Županje, gdje se svaki sedamdeseti stanovnik prezivao Mazalović. U Hrvatskoj danas živi oko 100 Mazalovića u oko 35 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 50, pa se njihov broj do danas udvostručio. Glavni migracijski pravci Mazalovića u prošlom stoljeću zabilježeni su iz Brčkoga u Gunju i iz Ledenica i Bara kod Gradačca u Županju i Novalju, na otok Pag. U Bare kod Gradačca Mazalovići su doselili iz okolice Livna i iz mjesta Podhum. U prošlom stoljeću iz Ledenica je Mato Mazalović ženidbom s Anom Jagustin došao u kuću Ivana Jagustina Vrgalova u Garevac. Danas njegovi sinovi su kod Osijeka sa svojim obiteljima, dok im se majka Ana vratila u Garevac.

Mazalovići su prisutni u 6 hrvatskih županija, u ukupno 11 općina i 14 naselja, pretežno u urbanim sredinama, 60%. Danas ih najviše živi u Gunji kraj Županje 35 osoba, u Županji 25., u Novalji na poluotoku Pagu 10., u Zagrebu 10., kod Osijeka, u Đurićima kraj županje 7 osoba, u Garevcu 1 osoba i u Ledenicama kraj Gradačca nekoliko povratnika.

Mazalovići u Maticama župe Tramošnica:

1. Mazalo Matija iz Podhuma, udana za Josipa Anđelića u Liporašće, krste sina Antu 1805.godine u Liporašću.

2. (22.11.1819.) Petra sina Ante Tikvića iz Bare i njegove zakonite žene Mande Dominović iz Vrela, sa Lucijom kćerkom pokojnog Mate Mazalovića iz Bare i njegove zakonite žene Petronile Gavrinović iz Livna. Kumovi su bili: Ivan Zetić, Filip Mazalović i Ana Tomić.

Mazalovića ima i muslimana.

Povratnici u Garevac: Ana Mazalović rođena Jagustin.