Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  1. prosinca 2020.

 

Najavljen međunarodni znanstveni simpozij o Šimi Ivkiću

1. studenoga 2011.
________________

Vidovice, (IKA) - Župnik župe sv. Vida u Vidovicama Josip Senjak i predsjednik Udruge "Šimo Ivkić" Ilija Knežević sazvali su 31. listopada Inicijativni odbor na dogovor oko organizacije Međunarodnoga znanstvenog simpozija u povodu stote obljetnice rođenja Šime Ivkića, rođenog 9. prosinca 1911. godine a umro je na glasu svetosti 19. srpnja 1929. godine u Vidovicama. Međunarodni skup će se održati 16. Lipnja 2012. u dvorani OŠ A.G. Matoš u Vidovicama.

Šimo Ivkić bio je dječak koji je zarana obolio od neizlječive bolesti. Osam je godina ležao prikovan uz postelju. Bio je mladić koga su resile stožerne kreposti: vjera, ufanje i ljubav. Jobovski je podnosio svoje patnje tako da su ga sumještani još zaživota nazivali svetim. Vrhbosanski nadbiskup Ivan Evanđelista Šarić, prigodom službenog posjeta župi Vidovice, posjetio je i Šimu u kući njegovih roditelja. Tada je rekao: "Šimo, ti si svet! Hoćeš li moliti i za mene kad budeš u nebu?" Šimo je jedini u ovim krajevima koga su ljudi nazivali svetim još za života, a vjernici mu se i nakon smrti utječu u zagovor.

Najavljeno je i predstavljanje knjige "Jeka sa Šimina groba" 9. prosinca u Vidovicama. Radi se o prigodnim propovijedima na Šiminom grobu od 2006. do 2011. godine koje je prikupio i obradio vlč. Ilija Matanović, župnik u susjednim Kopanicama.