Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  1. prosinca 2020.

 

Proslava 35. godina misništva

9. studenoga 2011.
____________________

Svećenici jubilarci 35. god. misništva proslavili su ove godine, njih 10-orica, istina svi uvijek nisu mogli nazočiti, zbog različitih okolnosti, bolesti, spriječenosti i drugih obveza. Prvo su se sastali na Uzvišenje Sv. Križ u Bistrici kod Žepča, kod župnika iz ove generacije preč. Dominka Bilića, tu ih se okupilo 6-orica kolega. Tu je propovijedao vlč. Ivan Ravlić, župnik iz Pos. Mahale, pripadnik ove generacije. Na sv. misi bilo je nazočno oko 200 vjernika. Naravno preč. Dominko je pripremio za svoju generaciju svečani ručak.

Grupa svećenika, generacije misnika 1976. godine, željela je svoj 35. godišnji jubilej proslaviti u Njemačkoj s kolegom Ivanom Barišić koji je na misiji u Kasselu. Došli su u Kassel 19. rujna, gdje su ostali do 22.  tekućeg mjeseca. Don Barišić ih je malo proveo po Kasselu i okolici. Bili su u Paderbornu, gdje ih je kroz lijep broj sakralnih i religioznih objekata proveo vlč. Slavko Rako te u Essenu gdje ih je lijepo pogostio u svojem lijepom restoranu „Zur Blatte“ gosp. Rade Galić sa svojom obitelji. Bio je sretan da su jubilarci izabrali njegov restoran za objed. Za vrijeme boravka u Kasselu susreli su se sa 5 biskupa iz Skandinavskih zemljama, među njima s mons. Berislavom Grgićem, koji je biskup u Tromsou u Norveškoj, najsjevernijoj biskupije na svijetu. Kod ovoga biskupa i njegovih kolega su ugovorili proslavu 40-godišnjicu misništva ako ih Bog poživi.

obljetnica misnistva1

Djeca, mladi i odrasli vjernici HKM Kassel su u srijedu večer 21.rujna na dan svetkovine sv. Mateja došli u crkvu sv. Elizabete da zajedno s župnikom don Ivanom Barišićem i njegovom generacijom proslave 35. obljetnicu misništva. Na ovoj sv. misi bilo je nazočno oko 300 vjernika. Don Ivan Barišić podrijetlom iz  župe Drinovci (BiH) imao je mladu misu 01.kolovoza.1976 god. u istoj župi. Pod svetom misom u Kasselu sudjelovala je njegova generacija svećenika, njih petorica na dužnosti u BiH. i RH., sa župljanima misije Kassel i uzvanicama.

Svečanu svetu misu koju su mnogi ministranti ukrasili predvodio je don Marko Cvitkušić, župnik župe Pešćenica u Sisačkoj biskupiji: „Gospodin nas je prije 35 godina po svećeničkom ređenju poslao u svijet da liječimo rane nastale u ljudskim dušama odbacivanjem Božje milosti. Činili smo to. Posebno je bilo teško za vrijeme Domovinskog rata“.
Njih je bilo dvanaest mladića koji su 1976 god. imali mladu misu. Don Ivan Ravlić
župnik Posavske Mahale  u općini Odžak, poznat kao  osoba koja voli pisati; njegova je knjiga „Sakralni i religiozni eksponati vjera na teritoriju BiH“ (2008), uz još mnoge druge knjige.  On je pokretač okupljanja generacije za jubileje. Ovo  je jedna od  složniji generacija svećenika koji su primjer i uzor promocija duhovni zvanja, a 25. obljetnicu misništva su proslavili s pok. Papom Ivanom Pavlom  II. u Vatikanu. Osim don Marka Cvitkušića i don Ivana Ravlića sudjelovali su i svećenici:  don Mato Janjić  iz župe Travnik i don Franjo Topić predsjednik KUD „Napredak“.  Svećenici te generacije koji nisu mogli biti nazočni tom slavlju su:  don Dominiko Bilić župnik u Bistrici k. Žepča, don Ivo Dovođa u Mirovini u Svećeničkom domu u Sarajevu, kojemu su srpski ekstremisti dobro ugrozili život za vrijeme njegova župnikovanja u Bežlji kod Teslića, don Marinko Grubišići župnik Ularice u Usori,  don Vlado Markić župnik na otoku Pelješcu u Trpnju  i don Marko Tomić župnik u Kupresu.  Nakon svečane svete mise don Ivan  Barišić je pozvao vjernike sa svojim kolegama na zajedničku večeru i slavlje u dvorani župe. Uz pomoć vjernika i misijske suradnice Jelice Žigrović proslava tako važnog dana za našega dragog župnika i generaciju prošla je s puno veselja i  radosti.

Treće etapa proslave bila je 8. studenoga u župi Presv. Trojstvo u Novom Sarajevu, gdje su čak trojica svećenika iz ove generacije: preč. Dominik Bilić, vlč. Marko Tomić i vlč. Ivan Ravlić, po nekoliko godina pastorizirali u ovoj župi, bilo ako župni vikari ili župnici.  Na ovom slavlju predsjedao je njihov dugogodišnji prof. mons. dr. Mato Zovkić. Bilo je nazočno na sv. misi u 18 sati oko 100. vjernika. Na početku sv. Mise sve je pozdravio domaći župnik prof. vlč. Josip Lebo.

Prof. Zovkić je naglasio ulogu zvanja, kako je Isus okupljao apostole dva po dva, i slijedili su ga, ostavljajući sve. Taj dan je bio bl. Gracije Kotorski, koji se odazvao služiti vjerno Gospodinu, do služenja današnjih svećenika i redovnika, posebno ovih koji ove godine slave dosta velik jubilej. Na kraju sve. mise svima se obratio ispred generacije svećenika vlč. Ivan Ravlić, zahvalivši se domaćem župniku, čestitajući osobno generaciji jubilej 35. god. misništva, zahvalio se  prof. Zovkiću na sadržajnoj propovijedi. Nije zaboravio zahvaliti se i nazočnim vjernicima, te s. Ankici Garić koja je sa svojim zborom pratila ovu sv. misu. Na kraju bilo je malo druženje, koje je domaći župnik Lebo pripremio za sve nazočne u dvorani župnoga ureda.

I.R.