Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  13. kolovoza 2022.

 

Prezime PERKOVIĆ

19. studenoga 2011.
Pripremio: Vlado JAGUSTIN, svećenik

Prezime PERKOVIĆ je Patronimik, prezime izvedeno po imenu oca Petar, Perko, Peruna hetitskog porijekla što znači stijena. Danas u Hrvatskoj ima oko 7000 Perkovića, a moguće u Bosni i Hercegovini približno isto. U Bosanskoj Posavini pojavljuju se u 19.stoljeću najprije u Čardaku, a kasnije i u Garevcu gdje su imali nadimak Tubići.Oni su najvjerovatnije doselili iz Hercegovine iz mjesta Vinice jer su se ženili odatle. Donosim izvadak iz Matice krštenih samostalne kapelanije Tramošnica krštenje djeteta:  Perković Josipa iz Vinice, udana za Andriju Kovačevića u Čardak, krsti sina Ivana 1803. godine u Čardaku. Perkovići potječu iz Mijakova polja kod Vinice. Tamo ih je biskupski popis iz 1743.g. evidentirao kao vrlo brojnu obitelj. Samo u Mijakovu polju u četiri obitelji bilo je 34 člana. Inače su oni 'na daleko čuveni kosci' - (Ivan (baba), Tadija i Marko Perković). Iz Mijakova polja se sele u Grabovicu, zatim Prisoje i Golinjevo (Puđin brig), a onda 'ćaća i tri sina' sele u Vržerale oko 1807. god., pa u Podhum i konačno na Bilo Polje.

Od poznatijih Perkovića iz Garevca su Josip Perković koji je bio zaređen za svećenika 1912.godine i Marko Perković koji je zaređen 1971.godine. Perkovići u Jagustine dolaze ženidbom na posjed Mate Jagustina, brata Ivana Jagustina, djeleći posijed s Jozničinima, gdje je danas Marko Jagustin, zvani Mulija.

Na Terenu Hrvatske ima više nesrodnih obitelji koje nose to prezime. U povijesnim dokumentima i prvi pisani spomen Perkovića je godina 1653. gdje se spominje prvi Perković, desetar, Marko Perković i to u Brinju.  Zemljišne knjige Ogulinske regimente za Stajnicu  iz 1780.godine zabilježile su 23 domaćinstva s prezimenom Perković. Znam da ih ima i na Kupreškoj Visoravni, a doselili su iz područja Duvna. Nakon oslobođenja od Turaka, Perkovići se naseljavaju kraj Gospića, u Udbini i u Podlapaču. Tijekom 19. i 20. stoljeća naseljavaju se u području Siska, Slavonije, Bosanske Posavine, točnije u Čardaku i Zagrebu. Njihov smijer kretanja je iz Čavoglava odakle je danas poznati pjevač Marko -Tomson - Perković. Danas ih ima u Slavonskom Brodu, Gornjoj Vrbi Gundincima, Vrpolju, Donjim Andrijevcima i Brodskom Stupniku te Požešku kotlinu u Otok, Valenovac, Sisak i okolicu, u Bundaševo, Timarice, Slovince. Petrinju, Đakovo, Belišće, Bilje, Čepin, Našice, Komletince, Nuštar, Ivankovo, Slatinu, Viroviticu, Požegu, Pleternicu, Slavonski Brod, Gornju Vrbu, Donje Andrijevce, Brodski Stupnik, Bjelovar, Rijeku, Dugo Selo i u najvećem dijelu u Zagreb.

Prema knjizi Burića štala donosim Vam popis garevačkih Perkovića koji su nestali 1945.godine:

1. Ilija Perković (Tubić), rođen 27. kolovoza 1909. godine, iz Garevca, sin Jakova Perkovića i Lucije rođene Perak. Supruga mu je Ruža rođena Burić.

2. Ivo Perković, rođen 17. prosinca 1902. godine, iz Garevca, sin Marka Perkovića i Mare rođene Andrić. Sklopio ženidbu sa Marom Mikulić iz Kladara Gornjih 22.11.1922. godine u Modriči.

3. Ivo Perković, rođen 21. srpnja 1921. godine, iz Garevca, sin Ive Perkovića i Tome rođene Marković. Sklopio brak sa Anicom Glavašević iz Riječana 8.11.1939. godine.

4. Jozo Perković, rođen 26. travnja 1921. godine, iz Garevca, sin Marijana Perkovića i Serafine rođene Radat. Vjenčan sa Katom Jurić iz Kornice 22.4.1939. godine.

5. Marko Perković, rođen 16. siječnja 1912. godine, iz Garevca, sin Pere Perkovića i Lucije rođene Popić. Neoženjen.

6. Mato (Matan) Perković, rođen 19. prosinca 1914. godine, iz Garevca, sin Nike Perkovića i Ruže rođene Josipović. Sklopio brak u Modriči 4.1.1933. godine s Anđom Tokić iz Garevca.

7. Mato Perković, sin Nikole i Ruže Perković, iz Garevca. Došao je na ženino imanje u Jagustinovića sokak, zaseok Trnjani, na imanje Mate Jagustina.

8. Tomo Perković, zvani Tubić, rođen 20. prosinca 1909. godine, iz Garevca, sin Marka Perkovića i Mare rođene Andrić. Supruga mu je Kata rođena Mamuzić.