Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  13. kolovoza 2022.

 

Prezime ROKIĆ

12. prosinca 2011.
Priredio: Vlado Jagustin, svećenik

ROKIĆI su u najvećem broju Hrvati, dobrim dijelom iz Petrinje, a u manjem broju su Srbi. Prezime Rokić je Rok, deminutivni oblik od imena Rok, Roko. Razmjerno najviše Rokića u proteklih 100 godina rođeno je u Donjim Mokricama kraj Petrinje, gdje se svaki dvadeseti stanovnik prezivao Rokić. Garevački Rokići nemaju nikakve rodbinske veze s ovim Rokićima. U vrijeme biskupskih vizitacija selu Garevcu, gdje se spominje kućar na današnjem posjedu Rokića kraj rijeke Bosne, nema tog prezimena, ali je tu prisutno prezime Marić, koji inaju nadimak Kajići. Rokići dolaze ženidbom ili uzimaju prezime po nekom pretku Roki, da bi se razlikovali od Marića.

U Hrvatskoj danas živi oko 200 Rokića ( oni iz Hrvatske te oni iz Garevca) u oko 60 domaćinstava. Podjednako ih je bilo i sredinom prošlog stoljeća.

Rokići su prisutni u većini hrvatskih županija, u ukupno 29 općina i 45 naselja, znatno više u urbanim sredinama. Danas ih najviše živi u Petrinji 35 osoba, u Rijeci 15., Sisku 10., Požegi 9., u Hrastovici 9 i u Velikoj Gorici par osoba iz Garevca. U Garevcu prije Domovinskog rata bilo su 2 domaćinstva i to izmješana na posjedu Marića. Kćeri Pere Rokića bile su udane: Ruža Rokić za Augustina Jagustina Vrgalova i Marica Rokić za Periju Spajića.

Nestali i poginuli iz Garevca:

1. Marko Rokić, rođen 19. lipnja 1906. godine, iz Garevca, sin Roke Rokića i Kate rođene Perić.

2. Pero Rokić, zapovjednik garevačke satnije, rođen 13. listopada 1915. godine, iz Garevca, sin Mate Rokića i Ruže rođene Stanić. Sklopio brak u Odžaku 15.11.1939. godine sa Martom Božić.