Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  6. prosinca 2020.

 

Obljetnica župe, zlatna i srebrtna misa

11. lipnja 2012.
Proslavljena 150. obljetnicu postojanja župe te zlatna misa - 50 godina svećeništva fra Drage Prgometa i srebrna misa - 25 godina svećeništva vlč. Mire Tomasa

Proslavljena 150. obljetnicu postojanja župe te zlatna misa - 50 godina svećeništva fra Drage Prgometa i srebrna misa - 25 godina svećeništva vlč. Mire Tomasa

Župa sv. Franje Asiškog u Žeravcu u Bosanskoj Posavini proslavila je u nedjelju, 10. lipnja: 150-tu obljetnicu župe, zlatnu misu fra Drage Prgometa, koji je za tu prigodu došao iz Australije gdje je na službi 30-ak godina i srebrnu misu vlč. Mire Tomasa, župnika u Nijemcima, domaćih sinova te zlatne jubileje triju bračnih parova-povratnika. Euharistijsko slavlje uz tridesetak svećenika predvodio je provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran.

Govoreći o povijesti župe kroz stoljeće i pol provincijal fra Lovro naglasio je kako su do sada sagrađene četiri crkve od koji je zadnja u Domovinskom ratu porušena s ciljem da se zatre sve što je katoličko i hrvatsko. „Mnogi su silnici prolazili ovim krajem, ali svaka sila za vremena, svaka je sila prošla i nestala, nema joj ni traga ni glasa, svaka će sila proći, svaka će nepravda sama sebi iskopati grob, jedino Bog je svesilan, jedino njegova pravedna moć ostaje zauvijek!“, naglasio je provincijal. Njegova poruka župljanima bila je jasna i radikalna: „Onome tko bude ovdje živio, onome tko bude Bosnu ponosnu iskreno volio, tko bude ovu ravnu posavsku zemlju obrađivao, taj će ovdje Boga slaviti i taj će ovdje Božji blagoslov uživati.“ Čestitajući im te velike jubileje upozorio je: „Ovih 50 i 25 proteklih godina što ih proživješe naši jubilarci kao i 150 godina župe bile u uglavnom rad trud i muka i nevolja. Nije to ono što nas veseli. Mi se ne veselimo onim godinama muke i nevolje koje su prošle, nas veseli ako smo kroz te godine uspjeli koliko toliko zaslužiti sretnu budućnost u vječnoj domovini. To je ono za što se treba veseliti!“ Osvrćući se na Evanđelje te nedjelje u kojem nas Isus upozorava da nam jedino neće biti oproštena hula protiv Duha Svetoga, pojasnio je koji su to grijesi te upozorio kako je od svega najvažnije pobrinuti se za vječnost, za svoj osobni odnos s Bogom.

Slavlje je pjesmom uzveličao KUD 'Okićka trešnja' iz Stankova kod Jastrebarskog na čelu s voditeljem Darkom Novoselom. Domaći župnik fra Ivan Ćurić tom je prigodom zaslužnima dodijelio nekoliko priznanja.

Uz zajednički objed koji je bio pripremljen za sve, a bilo ih je uz predstavnike vlasti Bosne i Hercegovine i Hrvatske oko dvije tisuće, domaći župni vikar dr. fra Andrija Zirdum, povjesničar upoznao je nazočne s poviješću te župe koju je 1862. godine osnovao biskup fra Sebastijan Franković. Tako je između ostalog naglasio: „Pred sam rat 1991. godine župa je brojila 2820 župljana, a nakon sveobuhvatnih ratnih pustošenja, sada bilježi tek 109 župljana uglavnom starijih i nemoćnih. Godine 1887. sazidana je stara crkva, a od 1959-65. izgrađena nova, veća koju je srpska vojska 1992. do temelja porušila, kao što je i čitav kraj u potpunosti opustošila i cjelokupno nesrpsko stanovništvo protjerala. Godine 2009. blagoslovljeni su temelji nove crkve za koju su nacrte izradili Zlatko Ugljen i dr. Nina Ugljen. U kolovozu 2010. sazidana je sakristija i oblikovan Trg Sv. Franje za veće okupljanja“. Fra Andrija je istaknuo kako unatoč svim nevoljama koje su u zadnje vrijeme župu snašle, proslava te obljetnice pokazatelj je da ima nade, da će uz zagovor svoga zaštitnika Sv. Franju ona ostati i očuvati svoju stoljetnu baštinu.

Uz kulturno-umjetnički program na kojem je nastupilo nekoliko folklornih skupina druženje je nastavljeno do kasnih večernjih sati. Proslavi je prethodila trodnevnica od četvrtka 7. do subote 9. lipnja. (kta/b.l.)