Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  13. kolovoza 2022.

 

Prije 70 godina ubijen je župnik Ivan Ljubomir Roje

15. siječnja 2015.
Sjećamo se jednog od mučenika iz klera Vrhbosanske nadbiskupije, župnika Pećnika Ivana Ljubomira Roje koga su četnici 15. siječnja 1945. zaklali na vratima župne kuće u sjeni crkve Sv. Alojzija.

Roje IvanDanas se sjećamo jednog od  mučenika iz klera Vrhbosanske nadbiskupije,  župnika Pećnika Ivana Ljubomira Roje koga su četnici 15. siječnja 1945. godine zaklali na vratima župne kuće u sjeni crkve sv. Alojzija. Ubijen  je samo zato jer je bio vjerni pastiri svoga stada.

Četnici su 15. siječnja 1945. godine u zoru ušli u Pećnik; pljačkali su i ubijali žitelje. Župnika Roju su ubili na vratima župne kuće zadavši mu devetnaest udaraca nožm po glavi i u gornjem dijelu tijela. Toga su dana četnici pobili preko 40 ljudi u Pećniku među kojima i oca obljubljenog garevačkog župnika Luke Janjića. Nešto prije njegove pogibije jedna mu je obitelj savjetovala da se skloni što je on odbio jer se nije imao čega plašiti. Svakoga je susrećao s ljubavlju i nastojao pomoći gdje mu je bilo moguće. Za župnikovanja u istočnoj Bosni dobro se pazio kako s pravoslavcima tako i s muslimanima, a oni su njega poštivali. Mučki je ubijen valjda samo zato što je pripadao drugom narodu i ispovijedao drugu vjeru.

Ivan Ljubomir Roje rodio se 14. srpnja 1898. godine u Splitu, a odrastao je u Sarajevu gdje je polazio niže razrede gimnazije, a više razrede s maturom završio je u travičkom sjemeništu. U Sarajevu je završio i bogosloviju god. 1924. gdje je godinu dana bio kaplan da bi potom bio imenovan župnikom u Višegradu i Goraždu gdje ostaje 15 godina. Po naravi je bio živahan. Kao da je bio predodređen za službu u dijaspori na području koje se prostiralo u tri i pol kotara. Cijelo to vrijeme bio je ne samo župnik već i vjeroučitelj i sakristan. Godine 1941. premješten je u Pećnik gdje je podnio mučeničku smrt. Njegovi zemni ostaci čekaju slavno uskrsnuće na odžačkom groblju.