Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  13. kolovoza 2022.

 

Prilozi za povijest Usore i Soli

21. studenoga 2008.
Povijesni mozaik Bosanske Posavine, Usore i Soli od najstarijih vremena do današnjih dana

Prije nekoga vremena izašla je u izdanju Hrvatskog kulturnog društva Napredak iz Zagreba knjigu prof. dr. Pave Živkovića pod naslovom PRILOZI ZA POVIJEST USORE I SOLI (Povijesni mozaik Bosanske Posavine, Usore i Soli od najstarijih vremena do današnjih dana).

Prilozi za povijestDr. Živković je sveučilišni profesor i trenutno radi na Sveučilištu u Zadru i na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Rodio se 1944. god. u Kostrču, a školovao se u Tolisi Orašju, Županji i Novom Sadu. Magistrirao je i doktorirao povijest na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Prof. Živković je do sada objavio nekoliko značajnih djela iz područja povijesti Bosne, a posebno Bosanske Posavine. U Prilozima je prikazao političke, kulturne i vjerske prilike u Bos. Posavini, Usori i Soli. Djelo je podijelio u 12. poglavlja i to: Kratki pregled povijesti Usore u srednjem vijeku, Značajniji historijski događaji u 14. i 15. stoljeću u Usori i Soli, Župa Koraj u Usori tijekom srednjeg vijeka. U ovome poglavlju između ostali povijesnih datosti vezanih uz povijest ovih krajeva, opisana je na desetak stranica gradnja Dobora i njegova povijesna uloga. U 4. poglavlju riječ je o povijesti Gradačca, Modriče, Odžaka, Bosanskog Šamca, Orašja i Brčkog. U 5. i 6. poglavlju pisac opisuje prošlost i običaji u Bosanskoj Posavini.

Slijedi rasprava o političkim, gospodarskim, etničkim, kulturnim i vjerskim prilikama u Bosanskoj Posavini od 6. do 20. stoljeća. Tu su još prilozi o Turskoj vlasti u sjeveroistočnoj Bosni i kraj Usore i Soli u prva dva stoljeća turske prevlasti. Kada je riječ o sjeveroistočnoj Bosni ne može se zaobići katoličanstvo u njoj, pa je prof. Živković 10. poglavlje posvetio toj tematici. Na kraju djela je donesena „Biografija istaknutih hrvatskih osoba Bosanske Posavine kroz povijest i sadašnjost“. Objavljene je 126 kratkih biografija poznatijih Hrvata iz Bos. Posavine, iz crkvenog, kulturnog i političnog života. Iz Garevca je naveo trojicu „istaknutih“ Hrvata: kipara Matu Andrića, slikara Mladena Šerića i profesora-isusovca Filipa Mašića. Iz modričke župe su donesene biografije trojice „istaknutih“: Filip i Marko Josipović i fra Julijan Jelenić. U Čardaku se nije našao nitko od „istaknutih“. Čitajući listu „istaknutih“ pitao sam se po kojem je to ključu prof. Živković sastavljao ovaj popis? S područja književnosti izostala su imena: Andrija Barukčić, Mirko Šestić, Marijan Alković, Antonije Sunarić, Izidor Poljak, Gavro Gavranović, Stipe Barišić, Marinko Soldo… O „istaknutim“ kršćanskim mučenicima i svetačkim likovima Bosanske Posavine u „Biografijama“ nema ni spomena.