Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  13. kolovoza 2022.

 

Dika je imati djecu

24. studenoga 2008.
Kod Mande Jagustin - Ganice

U Rakitovcu kod Velike Gorice (Hrvatska) živi danas sa sinom Perom, snahom, unukom Franjom, njezinom suprugom Marinom i praunučicom Petrom Manda Jagustin – Ganinca. Rođena je prije 86 godina u Garevcu, u Kovačima. Odrasla je u Kovačevom-sokaku sa petoro braće (Ivo, Jozo, Marko, Pero i Mato) i dvije sestre (Ana i Anđa), od kojh su žive dvije sestre i dva brata. U braku sa suprugom Franjom Gospodin joj je darovao šest kćeriju i jednog sina. Suprug Franjo i jedna kćer su se preselio u vječnost, a njihovi zemni ostaci čekaju slavno uskrsnuće na groblju u Vukovini.

Jagustin_MandaBaka Manda se i pored duboke starosti još dobro osjeća, svaki je dan netko od njezinih posjeti, dođe joj na čašicu razgovora. Kaže nam da je bole ruke i noge, ali nije ni čudo kada se prisjeti kako je u životu morala teško raditi.

Na moje pitanje da li baka Manda zna koliko ima unučadi i praunučadi, blaženo se nasmiješila, a onda bez posebnog predomišljanja s ponosom odgovorila: 19 unučadi i 23 praunučadi. Baka ih sve duboko nosi u svome srcu, a u mislima svakodnevno izgovara njihova imena i promatra njihove likove.

Odlazeći od bake Mande prisjetih se one naše lijepe, stare uzričice: "Nije dika imati volove, već je dika imati sinove." Baka Manda može danas, zahvaljujući Bogu na daru velike obitelji, s ponosom reći: Dika je imati djecu!