Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  13. kolovoza 2022.

 

Mučeništvo fra Vitomira Zekića

10. prosinca 2008.
Partizanski oficir ga je zaklao 27. svibnja 1945. u Balegovcu. Zajedno s njim zaklan je i fra Ljudevit Petrović.

Zekic_VitomirTeško je mučeništvo ovoga svećenika. Nije bježao prema Sloveniji, nije stradao u Bleiburgu, nije stradao po noći u župnom stanu ili po danu od napada partizana. Uspio je dočekati tzv. "oslobođenje" (tako se službeno zvao veliki prevrat kada je propala hrvatska država, a došla komunistička Jugoslavija).

Rat na prostoru Bosanske Posavine nije završen u isto vrijeme kad je završen u Europi, 8. svibnja, kao ni na Bleiburgu 15. svibnja, nego je trajao još barem petnaest dana, jer se jedna postrojba hrvatske vojske držala u Odžaku i u Mahali i nije se predavala.

Dana 27. svibnja 1945. ovaj je mladi svećenik franjevac poslije uspostave nove vlasti krenuo zajedno sa svojim kapelanom fra Ljudevitom Petrovićem u Odžak. Išao je u habitu, legalno, da se prijavi novim vlastima koje su to tražile. Navečer istoga dana viđeni su u Odžaku. Na povratku u župu ih je, kako tvrde očevici, ubio jedan partizanski oficir.  Obojicu je zaklao, bez suda. Nije im znao ni ime ni prezime, ni tko su ni što su. Vidio ih je i mislio je da čini veliku stvar za Titovu Jugoslaviju ako ubije dva fratra. Poslije je fraVitomirova sestra Marica uz pomoć mještana našla mali humčić koji su otkopali i prepoznali tijela dvojice svećenika. Bili su zaklani. Njihove posmrtne ostatke su poslije pokopali na odžačkom groblju Bijele Bare, gdje i danas njihove mučeničke kosti počivaju.

 

Fra Vitomir Zekić rođen je 29. srpnja 1906. u Jušićima kod Vareša, od oca Mate i majke Delfe, rođ. Barišić. Franjevačku klasičnu gimnaziju završio je u Visokom, a bogosloviju u Sarajevu. U Sarajevu je 1929. primio sakrament svetoga reda. Služio je kao kapelan u Rami - Šćitu, Fojnici, Tolisi, Jajcu, Varešu, Gornjem Vakufu, Kraljevoj Sutjesci i Busovači, a župnik je bio u Sokolinama, Svilaju, Ivanjskoj i u Gornjoj Dubici.