Skoči na menu Skoči na sadržaj
Lijepa slika u zaglavlju

Današnji datum:  13. kolovoza 2022.

 

Mladomisnik - mučenik

11. siječnja 2009.
Mladomisnika fra Ljudevita Petrovića zaklao je partizanski oficir

Rođen je 1. rujna 1918. u Potocima kod Vareša, od oca Mate i majke Marije, rođ. Gavrić. Franjevačku klasičnu gimnaziju završio je u Visokom, a bogosloviju u Sarajevu. Za svećenika je zaređen 1944. godine. Njega i fra Vitomira Zekića zaklao je partizanski oficir 27. svibnja 1945. u Balegovcu.

Smrt mladog mučenika fra Ljudevita Petrovića vjerna je slika apokaliptičnih vremena koja su se spustila na hrvatski narod i njegovu Katoličku crkvu u strašnim danima završetka Drugoga svjetskog rata, osobito u Bosni i Hercegovini. Mladi naraštaji trebaju znati pravu i istinitu povijest, da je u trenutku kada su cijela Europa i svijet odahnuli od strahota rata, Hrvatsku i njezinu Crkvu pogodilo najstrašnije ubijanje i masakriranje.

Petrovic_fra_LeonOvaj mladi svećenik nije bio ni vojnik ni političar, a bez ikakva povoda lišen je života. Franjevački habit odjenuo je 1937. te postao članom Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Na Petrovo 29- lipnja 1944. u Sarajevu ga je nadbiskup Šarić zaredio za svećenika.

Kao mladomisnik došao je iz Sarajeva pomoći župniku fra Vitomiru Zekiću u župi Gornjoj Dubici kod Odžaka. Nakon što su prestale borbe između partizana i ustaša u tom kraju, fra Vitomirom je pošao u Odžak da se prijavi novim vlastima. U Balegovcu ih je susrela partizanska vojska i obojicu ubio partizanski oficir 27.svibnja 1945.godine. Izvjesno vrijeme se nije znalo za mjesto gdje su pokopani, ali zahvaljujući upornosti fra Vitomirove sestre, otkrilo se da su bili zakopani pokraj ceste. Njihovi posmrtni ostaci su potom pokopani i prevezeni u odžačko groblje Bijele Bare, gdje i danas počivaju. Fra Ljudevit je imao samo 27 godina kada je podnio svoju mučeničku smrt.

Dodajmo tome da je svećenik bio jedanaest mjeseci.

Ubijen je bez suda, bez ikakvog obrazloženja. Taj partizanski oficir je sreo dvojicu fratara i samo to što su oni katolički svećenici bilo mu je dostatno da ih ubije, iako je rat već završio.

Gospoda Marica Zekić, sestra fra Vitomira Zekića koja je pronašla tijela ovih mučenika, svjedoči da su bili zaklani (prepoznala ih je po kosi). Fra Vitomir Slugić na temelju sjećanja fra Bože Lujića također to tvrdi, a potvrđuje i gospođa Ljubica Galetić, koja nam je poslala sliku fra Ljudevita Petrovića.